L’acomodador: “Cinco Lobitos”

Juan Bibian

“Tenim cura dels nostres pares, fins i tot ens convertim en els seus pares durant la seva vellesa i, en canvi, sempre hi haurà moments en què una mirada seva ens transporti a l’adolescent insegur que vàrem ser o faci que necessitem la seva abraçada familiar, càlida i irracional. Som pares d’anada i tornada”

“Cinco lobitos”(2021) d’Alauda Ruiz de Azúa .

Amaia (Laia Costa) acaba de ser mare i se n’adona de què no sap massa bé com ser-ho. En absentar-se la seva parella per la feina unes setmanes, decideix tornar a casa dels seus pares, a un bonic poble costaner del País Vasco i així compartir la responsabilitat de cuidar el seu bebè. El que no sap Amaia és que, encara que ara sigui mare, no deixarà de ser filla.

Perfecta descripció de les intencions i també dels assoliments d’aquesta peça de càmera, debut de la directora de Baracaldo, sobre la maternitat, les pors i inseguretats d’aquesta situació, el suport dels pares, les crisis de parella on els problemes laborals cobren bastant importància. El retrobament amb la teva infantesa i els llocs que vas viure al costat dels teus pares, aquest refugi que sempre tindrem. El descobriment de sentiments amagats i el deure assumit, volgut i degut de canvi de rols amb els teus pares als quals has de cuidar i protegir, després que ells hagin estat el suport clau de la teva filla i neta i de tu mateixa sempre.

En qualsevol cas, el millor film nacional que he vist i gaudit fins ara, d’enguany. Formidables les protagonistes, mare i filla especialment (Laia Costa i Susi Sánchez), guanyadores a Màlaga on també la pel·lícula fou premiada.

Magnífic guió i aquelles escenes en Súper-8 de la infància de la mateixa directora a Vizcaya, concretament Mundaka i Bakio on es va rodar el film junt amb unes seqüències inicials a Madrid.

Excel·lent retrat, cru i honest sobre “la maternitat primerenca”, mostra una realitat bella, però tremendament dura, obliga a tot a reubicar-se i tractar d’esbrinar quin és el seu paper en aquesta nova etapa adulta. Això i molt més és aquesta magnífica pel·lícula.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.