Projecte Tata Inti: joc lliure i creativitat per a la petita infància

El projecte Tata Inti és un grup de criança itinerant que es va iniciar el passat 5 de març al barri de La Marina i que estarà present fins al juny per oferir un servei gratuït a famílies amb nadons de 0 a 3 anys que no estan escolaritzats. L’objectiu del projecte és donar una presència real al carrer al joc lliure en la petita infància, i també crear un lloc de trobada entre famílies i que aquestes desenvolupin un vincle saludable amb els seus nadons.

Tata Inti crea un espai construït amb total llibertat en el qual es posa en pràctica el joc lliure. És a dir, els nadons juguen al que volen i com volen. L’espai està delimitat per quatre carpes i tanques, i està cobert per gespa artificial. Els més petits disposen de material versàtil com cordes o suro perquè desenvolupin la seva creativitat i també hi ha una part de transports com trens, cotxes de fusta o un joc gegant de construcció. L’adult és una figura que no intervé, té una actitud d’escolta, simplement està per vigilar-lo, però ha d’estar present, ja que no poden deixar els seus fills o filles i marxar, perquè no és un servei clàssic de guarderia.

L’activitat es realitza en dos llocs diferents: els dilluns a la Plaça Falset de 10 a 13 hores i els dimarts a la mateixa hora als Jardins dels Drets Humans. En cas de pluja, no es cancel·la sinó que es trasllada a un local tancat, els dilluns al local Imagina’t i els dimarts a la sala Pepita Cassanelles.

El fet d’estar al carrer i poder jugar a l’aire lliure és una aposta per recuperar l’espai públic i que els més petits puguin utilitzar aquest espai per desenvolupar-se mitjançant jocs.

A l’Octubre, Tata Inti, va venir a presentar el projecte al barri i van entrar en contacte amb la TIAF, la Taula 03 i la Taula d’Habilitats Parentals per debatre on podia tenir més cabuda i sentit la iniciativa. Des del principi van optar per la Plaça Falset com un espai òptim per desenvolupar el projecte per la manca de dinamització i de projectes. El segon itinerari no estava clar i van decidir crear una enquesta participativa, en la que la gent del barri va votar i finalment van decidir Els Jardins dels Drets Humans com a segon espai.

El fet d’estar al carrer i poder jugar a l’aire lliure és una aposta per recuperar l’espai públic i que els més petits puguin utilitzar-lo per desenvolupar-se mitjançant jocs

“Falten activitats pels més petits, és cert que hi ha activitats als barris pels infants, però la petita infància està molt invisibilitzada i el nostre repte és posar-ho al carrer, escoltar les mares i que tinguin espais de joc adaptats a les seves necessitats”, ens explica la  Mercè Aranda, de l’Associació Tata Inti.

Per aquest motiu, volen portar aquest espai de joc a buit barris de Barcelona amb rendes baixes. És per això que s’ha creat el matchfunding Bosquet Urbà en el que la gent pot participar fent donacions perquè el projecte es desenvolupi i arribi a altres barris.

Tata Inti és una Associació sense ànim de lucre creada a Barcelona a l’abril 2014. La proposta va nèixer gràcies a l’emprenedoria i voluntat de dues mares co-fundadores, responent a la necessitat de donar vida a un projecte on criar i acompanyar a la petita infància sota una mirada respectuosa al barri de Sants.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.