Escèptics extrems

Pau Espí

Vivim en una societat, i això no és cap novetat, com tampoc ho hauria de ser que dins d’aquesta hi hagi gent de tota ètnia, religió, sexe, gent alta, guapa, lletja, intel·ligent… I sabeu quina mena de gent no falta mai a les societats? Els escèptics.

Segons el Gran Diccionari de la Llengua Catalana, una persona escèptica és aquella qui dubta o desconfia de la veritat o de l’eficàcia d’una cosa. Jo, personalment, no considero que tenir una visió escèptica, és a dir, seguir el corrent filosòfic de l’escepticisme, sigui dolent, ja que penso que és bo qüestionar-se les coses, però, com sempre es diu, tots els extrems són dolents.

De la branca de l’escepticisme, fa poc que n’està naixent una de nova, la dels negacionistes. No sé si ho recordeu, però fa uns mesos ja vam parlar del tema. Aleshores alguns es dedicaven a negar la Covid i altres la neu del temporal Filomena i, quan jo pensava que ja ho havia vist tot, han aparegut uns altres negacionistes. Suposo que tots estareu al corrent de la situació que s’està vivint a l’illa de La Palma degut a l’erupció del seu volcà, doncs bé, fins i tot hi ha gent que posa en dubte un fet com aquest!

Així és, alguns escèptics extrems (o negacionistes) neguen rotundament que l’erupció del volcà de la Palma hagi estat un fenomen natural! Jo, el primer cop que ho vaig veure, me’n feia creus, i me’n segueixo fent. No aconsegueixo comprendre com poden arribar a pensar que l’erupció del volcà hagi estat forçada pels humans, fins i tot hi ha gent que acusa al Govern Espanyol de ser-ne els responsables. Jo sé que els humans fa segles que estem arrasant amb la natura i destrossant el planeta, però ella ja hi era quan vam arribar nosaltres.

D’altra banda, trobem els escèptics extrems que estan en contra de la vacuna per a la Covid. Si noi, els humans som ben bé molt capritxosos, és paradigmàtic veure com nosaltres mateixos trobem solucions als problemes, però també som nosaltres mateixos qui evitem que aquests s’acabin solucionant. Aquests negacionistes fan afirmacions com que les vacunes són obra de Bill Gates o que serviran per esterilitzar a la població o que ens volen infectar amb 5G. Sí, com veieu són teories molt elaborades. I no és que tingui cap prejudici específic en contra dels escèptics extrems ni res per l’estil, si fins i tot és graciós veure com ells mateixos es creuen les ximpleries que surten de les seves boques o els tweets que escriuen, és com anar al teatre.

El problema arriba quan les decisions d’aquestes persones acaben condicionant a tota la societat, perquè això és el que estan fent quan decideixen no vacunar-se. A mi tant me fa que uns pensin que la neu és falsa o que els altres afirmin que el magma del volcà és plastilina roja, el que ells puguin dir no té cap repercussió directa a la nostra vida, però els seus actes sí. 

És per això que apel·lo al sentit comú i, encara que ho faci amb poques esperances, els demano als escèptics extrems que es vacunin, que ho facin per ells i per a tots. Perquè per molt que els agradi rebutjar el irrebutjable, quan la mort els vingui a buscar, no crec que aconsegueixin negar-la. 

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.