Perillen les pensions?

Juan López Lafuente |

La Marea de Pensionistes, La Marina-Zona Franca ens Respon

El moment actual de crisis i campanyes electorals, treu a la llum una vegada  més, un dels temes més freqüentment grapejat i utilitzat per determinats partits polítics, amb l’inconfessable fi, d’intentar treure una major rendibilitat entre els seus hipotètics votants, ens estem referint als pensionistes i a les seves pensions.

Perilla el Fons de reserva? La realitat és que el daltabaix de les cotitzacions socials, ocasionat per la massiva destrucció de treball, els sous cada vegada més baixos i determinades mesures del govern del PP per bonificar la contractació a costa del fons, l’han reduït sensiblement

Per treure’n llum en un tema tan important, vàrem recavar l’opinió de Juan Montero, de la Marea Pensionista dels barris de La Marina, conegut lluitador sindicalista de l’empresa Miniwatt de Philips, al que l’edat i les ganes de seguir defensant els drets dels treballadors i treballadores, l’han convertit en el seu portantveus

Montero, què és la Marea Pensionista? La Marea Pensionista, és una organització que començà a crear-se com resposta a les mesures de congelació de les pensions del PSOE i del PP, ambdós considerem varen cedir davant les pressions de l’anomenada Troika Europea, començant el calvari de les retallades.

Al entrar el PP, ens diu Montero, asseguraren que mantindrien el poder adquisitiu de les pensions, la realitat és que varen augmentar un 1% al gener de 2012, però al novembre el PP va treure un decret llei amb efectes retroactius que considerem il·legal, deixant els pensionistes sense la revisió corresponent del 1,9%, (diferencia entre el 1% d’augment efectuat al gener i el 2,9% d’inflació del 2012). A diferencia del realitzat per l’anterior Govern PSOE, y no compartint en absolut la decisió, aquest si havia anunciat la congelació anticipadament, cobrint-se a efectes legals.

Les dades son, que els pensionistes acumulen a malgrat les promeses de no congelació de PSOE i PP, una pèrdua de poder adquisitiu de més de 5 punts des de 2011.

Assessorats per advocats del Col·lectiu Ronda, iniciaren el camí de les demandes. El problema no era només la quantia, que podia ser escassa, sino que la pèrdua era per sempre. Van realitzar una xerrada sobre el tema a la Biblioteca Francesc Candel, amb més de  100 assistents. La mobilització de l’any 2013,  va coincidir amb l’inici de la Marea Pensionista als barris de La Marina.

A fi de conscienciar el col·lectiu afectat, a Barcelona ja se havien constituït amb anterioritat d’altres Marees de Pensionistes a diferents barris de la ciutat i s’havien realitzat trobades i mobilitzacions ciutadanes. Això va suposar, ens diu Montero, que malgrat les dificultats es realitzessin a Catalunya de 8.000 a 10.000 demandes.

Heu tingut dificultats en el camí de les demandes? Ens hem trobat d’inici amb una actitud que enteníem hostil en alguns jutjats, traves com que les demandes se suspenguessin per recavar més dades, i fins i tot la Sentencia en contra del Tribunal Constitucional, que va provocar, una mobilització a Madrid davant d’aquet organisme.

I de tota aquesta lluita?,  quin és el resultat? Les darreres sentencies ens donen una bona perspectiva per a les nostres reivindicacions, perquè no només es limiten a dar-nos la raó, sino que entren de manera crítica en las causes provocades per l’actitud d’aquest Govern en el tema. Volem conscienciar al conjunto de la ciutadania que en una societat  avançada i desenvolupada la pensió ha de ser un dret de les persones, amb  independència de com els diferents governs utilitzen els recursos.

L’alternativa és senzilla, insisteix Montero, ha de formar part dels pressupostos generals de l’estat, garantint  la seva valorització de forma automàtica.

Ganes de lluitar no en maquen, ho demostren les seves darreres propostes als partits polítics per que assumeixin les seves reivindicacions, que congregaren en un acte el passat 20 de octubre, a la plaça de Catalunya a centenars de persons.

Qualsevol que hi sigui interessat, inclòs en veure les possibilitats d’efectuar les demandes, pot assistir tots els dimarts a la Casa Rellotge a les 10h, o per a consultes a la biblioteca Francesc Candel els dijous a les 17h.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.