El dimecres 16 de setembre, l’Assemblea 15 M de La Marina-Zona Franca va organitzar a la Biblioteca Francesc Candel una xerrada-debat amb el títol “Refugiats sí, migrants també”, amb la participación de Beatriu Guarro, portaveu de la Plataforma Stop Mare Mortum.
Stop Mare Mortum, que aplega un gran nombre d’organitzacions i persones a títol individual, té l’objectiu de fomentar un canvi en les polítiques europees d’estrangeria i migratòries. Va néixer a finals d’abril del 2015 després de la mort d’unes 900 persones en un naufragi a la costa italiana, al canal de Sicília, i ho va fer amb l’objectiu d’acabar amb aquesta situació.
Beatriu Guarro va explicar els orígens, els objectius i l’organització d’Stop Mare Mortum, de la que detallem els seus principis:
- Defensa i promoció dels DDHH i de la no violència.
- Denúncia de les morts constants a la Mediterrània, considerada com una nova forma de genocidi al segle XXI.
- Crida a la responsabilitat dels estats, de la seva ciutadania i de les organitzacions que, amb les seves decisions internes i externes, causen l’impacte que generen a l’exterior.
- Promoció d’una cooperació crítica, ètica i transformadora, respectant la idiosincràsia de les societats on es desenvolupen aquestes accions.
- Replantejament del paper dels estats i de la Unió Europea en els conflictes armats propers a la Mediterrània, que ha de ser d’intervenció mesurada amb l’objectiu d’aturar crisis humanitàries.
- Denúncia del mercat d’armes i dels interessos geoestratègics que el promouen; compromís de vetllar per la seva prohibició.
- Denúncia dels lobbies i grups d’interessos econòmics que pressionen els estats i les institucions de la Unió Europea per obtenir-ne beneficis privats.
- Participació en els afers públics: aquest és un dret i un deure que cal exercir.
- Apel·lar a la ciutadania a posicionar-se i mobilitzar-se per aquelles qüestions que generen injustícies i vulneren els drets humans, tant a Catalunya com a la resta del món.
En el debat posterior, a més, es va fer èmfasi en altres facetes de la qüestió: En primer lloc, que no es pot parlar de la “crisi” dels refugiats sense denunciar el joc d’interessos de poder polític i de comerç d’armes que hi ha al darrere, així com la manipulació feta pels mitjans de comunicació tradicionals, que amb les imatges i les informacions que difonen insistentment “dissenyen” què és notícia en cada moment i què no ho és.
D’altra banda, va ser també objecte de debat la distinció entre refugiats i migrants, distinció forçada i discriminadora. La línea entre refugiat i migrant no és ni molt menys tan clara com se’ns vol fer creure. De fet, totes les persones que demanen asil i són rebutjades es converteixen immediatament en il·legals, tan “sense papers” com els considerats migrants. D’altra banda, moltes de les persones migrants que arriben a Espanya venen empeses no sols per la penúria económica, sinó per raons polítiques, de discriminació sexual o racial o religiosa. Parlar de “quotes” de refugiats siris i ignorar la gran quantitat de persones sense papers de múltiples orígens a qui se’ls ha denegat l’asil és una mostra més d’hipocresia i discriminació institucional.
En síntesi, el debat va ser sobretot una crida a la denúncia de la manipulació de l’opinió pública i, en especial, a la lluita contra tota forma de violència i discriminació cap a les persones.
Per a més información sobre Stop Mare Mortum, visiteu el seu web:
Recordeu que l’assemblea es reuneix el primer dijous de cada mes a les 19h. a la Plaça de La Marina. La resta de dijous, l’assemblea es reuneix a l’Ateneu L’Engranatge (Alts Forns, 69, local 8). Us hi esperem!
Mercè Duch
Membre de l’Assemblea 15M de La Marina-Zona Franca