Stop Mare Mortum parla de la crisi dels refugiats

El dimecres 16 de setembre, l’Assemblea 15 M de La Marina-Zona Franca va organitzar a la Biblioteca Francesc Candel una xerrada-debat amb el títol “Refugiats sí, migrants també”, amb la participación de Beatriu Guarro, portaveu de la Plataforma Stop Mare Mortum.

Stop Mare Mortum, que aplega un gran nombre d’organitzacions i persones a títol individual, té l’objectiu de fomentar un canvi en les polítiques europees d’estrangeria i migratòries. Va néixer a finals d’abril del 2015 després de la mort d’unes 900 persones en un naufragi a la costa italiana, al canal de Sicília, i ho va fer amb l’objectiu d’acabar amb aquesta situació.

Beatriu Guarro va explicar els orígens, els objectius i l’organització d’Stop Mare Mortum, de la que detallem els seus principis:

  • Defensa i promoció dels DDHH i de la no violència.
  • Denúncia de les morts constants a la Mediterrània, considerada com una nova forma de genocidi al segle XXI.
  • Crida a la responsabilitat dels estats, de la seva ciutadania i de les organitzacions que, amb les seves decisions internes i externes, causen l’impacte que generen a l’exterior.
  • Promoció d’una cooperació crítica, ètica i transformadora, respectant la idiosincràsia de les societats on es desenvolupen aquestes accions.
  • Replantejament del paper dels estats i de la Unió Europea en els conflictes armats propers a la Mediterrània, que ha de ser d’intervenció mesurada amb l’objectiu d’aturar crisis humanitàries.
  • Denúncia del mercat d’armes i dels interessos geoestratègics que el promouen; compromís de vetllar per la seva prohibició.
  • Denúncia dels lobbies i grups d’interessos econòmics que pressionen els estats i les institucions de la Unió Europea per obtenir-ne beneficis privats.
  • Participació en els afers públics: aquest és un dret i un deure que cal exercir.
  • Apel·lar a la ciutadania a posicionar-se i mobilitzar-se per aquelles qüestions que generen injustícies i vulneren els drets humans, tant a Catalunya com a la resta del món.

En el debat posterior, a més, es va fer èmfasi en altres facetes de la qüestió: En primer lloc, que no es pot parlar de la “crisi” dels refugiats sense denunciar el joc d’interessos de poder polític i de comerç d’armes que hi ha al darrere, així com la manipulació feta pels mitjans de comunicació tradicionals, que amb les imatges i les informacions que difonen insistentment “dissenyen” què és notícia en cada moment i què no ho és.

D’altra banda, va ser també objecte de debat la distinció entre refugiats i migrants, distinció forçada i discriminadora. La línea entre refugiat i migrant no és ni molt menys tan clara com se’ns vol fer creure. De fet, totes les persones que demanen asil i són rebutjades es converteixen immediatament en il·legals, tan “sense papers” com els considerats migrants. D’altra banda, moltes de les persones migrants que arriben a Espanya venen empeses no sols per la penúria económica, sinó per raons polítiques, de discriminació sexual o racial o religiosa. Parlar de “quotes” de refugiats siris i ignorar la gran quantitat de persones sense papers de múltiples orígens a qui se’ls ha denegat l’asil és una mostra més d’hipocresia i discriminació institucional.

En síntesi, el debat va ser sobretot una crida a la denúncia de la manipulació de l’opinió pública i, en especial, a la lluita contra tota forma de violència i discriminació cap a les persones.

Per a més información sobre Stop Mare Mortum, visiteu el seu web:

http://stopmaremortum.org/

Recordeu que l’assemblea es reuneix el primer dijous de cada mes a les 19h. a la Plaça de La Marina. La resta de dijous, l’assemblea es reuneix a l’Ateneu L’Engranatge (Alts Forns, 69, local 8). Us hi esperem!

 

Mercè Duch

Membre de l’Assemblea 15M de La Marina-Zona Franca

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.