El que portem de 2023, les entitats de la Marina s’han deixat veure al carrer a tots els actes que ha organitzat la Unió d’Entitats, una fita que ha celebrat la federació durant l’assemblea general que es va celebrar el passat dijous al Centre Cívic La Cadena. La junta i les entitats assistents van destacar el compromís que s’està fent per dinamitzar el barri amb les festes i activitats que s’han impulsat.
Aprovada l’acta de la darrera assemblea, els i les membres feien balanç sobre l’estat de situació de la Unió d’Entitats. Entre les subvencions que rep la federació, hi destaca la retribució de la Generalitat d’ACOL per a la contractació d’una persona en situació irregular durant tot un any. La junta explica que estan realitzant els tràmits perquè una noia s’uneixi a l’equip cap a finals d’any. Aquesta subvenció se suma a les que rep gràcies a les activitats que organitza durant tot l’any.
Enguany, a més, la Unió d’Entitats suma una col·laboració amb la Fundació Privada Trinijove, que pocs dies abans de la celebració de l’Assemblea General, acordava la donació de 5 portàtils a la federació. Es tracta d’una fundació que treballa en l’àmbit de la formació i la inserció sociolaboral des del 1985, dissenyant i implementant mesures i programes innovadors amb la finalitat de superar les situacions d’exclusió social.
Les comissions celebren el gran ventall d’activitats que s’han organitzat
Des de la Comissió de Cultura, feien balanç de les festes que millor havien funcionat durant tot l’any. Explicaven que la iniciativa de celebrar el Sant Jordi amb activitats per a tota la família havia estat un èxit, i que la seva intenció és que continui de cara a l’any vinent. A més, destacaven la bona recepció que havia tingut la Festa Major d’enguany a la Marina, amb més d’una cinquantena d’activitats descentralitzades que han buscat l’apropament de tots els barris, inclosos el veïnat que de mica en mica arriba a la Marina del Prat Vermell.
De la mateixa manera, la Comissió de Feminisme, LGTBI+ i Ocupació resumia les propostes que s’havien celebrat durat l’any, com el Dia de la Dona amb les activitats a la Pepita Casanellas, el mural feminista o el Dia de l’Orgull, on la Unió d’Entitats va participar en la seva organització. En quant a ocupació, s’han fet una sèrie de reunions perquè la Fira i el Port de Barcelona puguin contractar veïns i veïnes del barri.
Així mateix, com s’ha vist en les darreres Festes Majors, la Comissió de Gent Gran i Infància ha treballat perquè aquests dos col·lectius sentin que el barri també pensa en ells. Així, a la Festa Major s’han dedicat activitats específiques per a ells i elles, donant-los un espai exclusiu. També, es va celebrar la Festa de Gent Gran el passat 7 de gener, el torneig de tamborí i moltes altres propostes orientades a dinamitzar-los.
Per altra banda, la Comissió de Seguretat, Civisme, Urbanisme i Territori s’ha encarregat de la part més administrativa. Com l’incivisme és un problema “que encara és latent al barri”, com explicava la presidenta de la Unió d’Entitats, Rosalía Fernández, s’estan portant a terme reunions trimestrals amb la Guàrdia Urbana per fer-los arribar les zones amb més problemes de la Marina. Altrament, el Districte també fa seguiment de tot el que passa al barri amb contacte constant amb la Unió d’Entitats.
Gràcies a aquestes reunions, s’han millorat alguns aspectes que afectaven els i les paradistes del Mercadillo de la Zona Franca, que enguany estrenen nova localització al carrer Mare de Déu de Port. N’és un exemple la incorporació de lavabos i més aparcament. Així mateix, des del Districte segueixen de prop les afectacions que puguin tenir els patits del Barça (que ara se celebren a l’Estadi Olímpic Lluís Companys) als barris més propers com Can Clos i El Polvorí. La comissió ha traslladat la necessitat de crear algún distintiu per als veïns de les barriades.
Umbel·la se suma a la Unió d’Entitats
Finalitzat el balanç anual, tocava acollir a una nova entitat que se sumava a la federació. Es tracta de l’Associació Musical Umbel·la, que malgrat que a alguns no els hi soni el nom, és l’heretera de l’Associació Cultural Leza, nascuda a finals dels vuitanta gràcies a la iniciativa dels germans Alejandro, Beatriz i Ricardo Sánchez junt amb Rafael Aguilar, en aquell moment director del Centre Cívic Casa del Rellotge.
L’escola Leza va esdevenir una de les entitats propulsores significatives de cultura a la Marina, a banda de servir com espai de reunió pels veïns més aficionats a la música i de nexe de connexió amb altres centres cívics de la ciutat. Fa al voltant de quatre anys, Umbel·la neixia per seguir amb la tasca que va fer la seva germana gran. Ara, fan classes a l’Escola Bàrkeno i a l’Espai Veïnal Química.
Finalitzada l’assemblea, les associacions, veïns i veïnes assistents celebraven la nova incorporació i un bon any de la Unió d’Entitats amb un brindis!
Quan s’ha celebrat l’assemblea? A quina hora? On?
Amb quin ordre del dia?
Amb quins acords?