Ramón Tomàs Rodríguez: “El tràfic de drogues no pot quedar impune, l’eradicarem”

Miquel Vera | L’intendent del districte der Sants-Montjuïc, Ramón Tomàs Rodríguez entrà als Mossos al any 1991, abans havia estat funcionari de justícia. El seu primer servei com a agent de policia va ser controlar l’INEF de Montjuïc durant els JJ.OO. de Barcelona 92. Dos dècades més tard ha tornat al districte com a màxim responsable de la policia Catalana. Coneix bé el districte, i el preocupen les seves necessitats de seguretat.

Quines són les seves tasques com a intendent?
Sóc el cap visible comandant dels 200 policies del districte, coordino la seguretat ciutadana, la unitat d’investigació pels delictes més greus i la policia de proximitat, que és la que patrulla pel carrer. El districte també disposa d’una oficina de denúncies i un punt d’atenció a les víctimes que fa una tasca molt important.

Perquè?
Malauradament en aquest districte hi ha moltes víctimes de violència de gènere i aquest servei les ajuda moltíssim.

“Ens reunim sovint amb les entitats del districte per conèixer les seves preocupacions”

Quina és la relació entre els Mossos i les entitats del districte?
Ens reunim de forma oficial i extraoficial periòdicament per parlar dels seus problemes. A més a través de la oficina de relacions amb la comunitat ens poden comunicar les seves necessitats, alertes o queixes. Coordinar-se amb ells és útil i important.

Quins són els principals problemes de seguretat del districte?
Com a tot Barcelona, per volum serien les faltes de furt, robatoris per “descuido” d’un valor inferior als 400€. Si superen aquesta xifra ja serien un delicte. A Sants Montjuïc també hi ha hagut un repunt de robatoris a l’interior dels habitatges.

Pel que fa la violència de gènere, s’ha avançat en la seva eradicació a Sants- Montjuïc?
Es manté, no es redueix, estem amb unes xifres força antes que no baixen. Si en coneixem un cas, s’ha d’anar als mossos immediatament, no tractar-ho com un tema interior dels veïns. Si truques al 112 no surt el teu nom com a denunciant per enlloc.
Quines són les seves prioritats en la lluita contra el tràfic de drogues?
En aquest districte hi ha uns quants punts importants de venta de drogues. Un seria la “Plaça del Nou” a la Zona Franca, és un dels punts de venta de cocaïna més importants de Barcelona, estem molt atents per tal de detenir a tots els que s’hi dediquin. Més relacionat amb l’oci nocturn tindríem la zona del Poble Sec, on els venedors de llaunes també aprofiten per vendre tot tipus de substancies.
Calen més efectius dels Mossos al districte?
Els recursos humans i materials són limitats, però crec que tenim un equip ben dimensionat i operatiu, podem realitzar la nostra tasca correctament. Tenim la mateixa proporció de policies que al resta de la ciutat.

“L’actuació dels Mossos a Can Vies va ser exemplar”

Quina valoració faria de l’actuació policial durant el desallotjament de Can Vies?
Va ser exemplar, no em de lamentar ni ferits greus, ni grans danys materials. Es va produir deforma esglaonada, sempre que vam carregar, abans havíem estat molta estona avisant.

Com es va planificar el tot plegat?
Els mossos vam rebre una ordre del jutge, per fer fora als ocupants de Can Vies. Des de Maig ja veiem que el centre social s’estava fortificant. Ho vam haver de fer de manera que ningú prengués mal. Tot va acabar amb més de 60 detinguts de totes les nacionalitats, molts d’ells delinqüents comuns que es van apuntar a “la festa”.

Parli’ns de l’operació contra els llauners-traficants del Poble Sec…
Vam ser avisats d’aquesta qüestió pels veïns. Es venia heroïna, hachís, cànnabis, cocaïna, speedball, en petites quantitats, sobretot a turistes, per la zona de la discoteca Apol·lo. Vam fer un seguiment d’aquest llauners, i vam descobrir que prenien moltes mesures de precaució. Va ser una investigació de més d’un mes. No tots els llauners venen droga però és un problema que ja s’ha donat a Ciutat Vella i Sant Martí.

Al pis hi van trobar alguna cosa més apart de drogues?
Hi havia moltes llaunes, drogues de tot tipus per valor de 6.000€, documentació falsa, ja que tots els detinguts eren immigrants il·legals als que s’haurà d’expulsar, i alguns electrodomèstics. Aquests aparells podrien ser robats, així que si algun veí ha patit un robatori d’aparells, pot reclamar-lo a veure si està entre els que vam decomissar. Tot i això, no vam trobar armes.

On són els detinguts en aquest moment?
Actualment són en llibertat, em sorprèn però és així. El perquè se li hauria de demanar al jutge.

“Em desmuntat un dels punts de tràfic més importants de Barcelona. Un pis de La Marina on venien droga les 24h del dia”

Aquesta no és l’única actuació contra el tràfic de drogues que s’ha realitat recentment…
Efectivament, fa poc vam localitzar uns dels pisos més actius en venta de droga a la zona franca, amb desenes de clients durant les 24h del dia. Vam entrar amb grups especials, tenien una doble porta blindada, i un sistema per desempallegar-se de la droga llançant-la pel baixant cap a les clavegueres. Aquesta operació va acabar amb un detingut.

Quin tipus de persones compren droga a La Marina?
Són clients sobretot espanyols, molts pocs turistes. A Barcelona hi ha dos grans punts de venta de droga, la Zona Franca i la Mina. A aquets dos barris hi venen persones de tota la zona metropolitana per proveir-se o fer-se amb les seves dosis d’autoconsum.

“La prostitució només està prohibida a les carreteres”

La prostitució és un fenomen a l’alça al barri?
Jo crec que no, hi ha un grup reduït de noies, la majoria d’elles drogodependents que causen pocs problemes, i que estan ben ateses per servis socials i controlades per la policia. Intentem que vagin cap al cementiri, on s’ha habilitat la circulació de vehicles. La prostitució només està prohibida a les carreteres.

+Consells per l’Estiu:
Deixar les persianes mig pujades, demanar a un veí que ens reculli les cartes, no deixar les finestres obertes a peu de carrer encara que sortim només per unes hores.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.