Com arriba el Poble Gitano al 8 d’abril d’enguany

El Poble Gitano celebra, un any més, un 8 d’abril per commemorar el Primer Congrés Romaní. Una celebració enguany marcada per la preocupació i consternació pel context de guerra a Ucraïna.

El Manuel Santiago, membre de l’Escola Dominical Undebel i l’Església Evangèlica Filadèlfia, explica que, aquest any, “com a mostra de solidaritat amb el poble ucraïnès i la seva comunitat gitana, es duran a terme actes més austers i sense grans celebracions”. Malgrat tot, comenta que sí que es faran petits actes, com el llançament de pètals de flors al riu per recordar l’holocaust nazi, que va suposar l’assassinat d’entre el 25 i el 50% de tots els romanís europeus (220.000, segons les últimes dades).

Per la seva banda, el Francisco Santiago, també membre de l’Escola Dominical i l’Església Evangèlica, reivindica la solidaritat que ha tingut sempre el poble gitano cap a altres comunitats que han estat i estan sent perseguides en aquests moments.

Així mateix, aquest 8 d’abril volen també reivindicar la creació de plans específics, des de les administracions públiques, que acabin amb l’estigmatització del poble gitano en diferents àmbits, en especial l’acadèmic. “Actualment, no hi ha una persecució com la que havia en temps anteriors, on es donava caça o mort cap als gitanos, però si que percebem trets discriminatoris cap a la comunitat”, explica el Manuel.

El regidor del districte de Sants-Montjuïc, Marc Serra, al programa de ràdio Sintonia amb els Barris, va destacar el recorregut que encara queda per fer, en especial en l’àmbit educatiu. “L’índex de fracàs escolar entre els joves gitanos segueix sent molt alt, per això cal seguir treballant en la tasca que fan moltes associacions de tenir referents dins la comunitat”. En aquest àmbit el Francisco va voler destacar la tasca que ve fent  l’Escola Dominical d’ajuda a infants i joves en situació de vulnerabilitat.

El regidor també ha reconegut que, des de les administracions, encara hi ha un treball pendent de formació amb els treballadors municipals perquè desconstrueixin els estereotips que  hi ha sobre la comunitat.

Tot amb l’objectiu de millorar la comunicació i la confiança entre l’administració i el poble gitano. A més, al programa, on el vam entrevistar junt amb el Francisco i el Manuel, va proposar que l’any vinent districte celebrés un acte conjunt amb diferents entitats per al Dia Internacional del Poble Gitano.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.