Text: Núria Sellarès Gómez
Metgessa de família
C.A.P. Doctor Carles Ribas.
Al llarg dels anys la societat ha avançat a una velocitat extrema, tant, que amb tanta tecnologia sembla que potser hem deixat de costat aquells temes més valuosos i essencials per gaudir d’una bona salut, tant física com mental.
És cert que no podem donar l’esquena al progrés, per descomptat, doncs ens facilita el dia a dia en molts aspectes de la vida quotidiana, però cal saber fer-ne un ús adequat i responsable, i sobretot saber inculcar aquest bon ús als nostres fills.
Xarxes socials, plataformes de televisió, mòbils, tàblets, accés a internet des de diferents dispositius, jocs a les xarxes… Si en fem d’aquesta tecnologia un hàbit diari i continu al llarg del dia fins al punt d’absorbir-nos sense ser conscients del pas dels minuts i les hores, és quan podem dir que les pantalles ens estan robant el temps, un temps que abans dedicàvem a les nostres amistats, a la família i sobretot el temps dedicat a un mateix que contribuïa a un benestar físic i anímicament més saludables. Una estona està bé, és clar, i potser ens ajuda a guanyar cert temps en segons quins aspectes, com ara fer la compra per internet, intercanviar algun que altre missatge sense que se’ns allargui en una conversa que es resol millor amb una trucada, o fins i tot distreure’ns per uns instants; però no oblidem que el nostre temps és or.
Per tal de gaudir d’una bona salut és ben conegut que cal una bona alimentació i exercici físic. També és cert que hem viscut una temporada llarga i difícil per poder assolir aquests objectius, i que gràcies justament a les pantalles alguns de nosaltres hem reactivat aquella activitat física oblidada amb alguns vídeos de classes del gimnàs o activitats dirigides. Aquest és un exemple de bon ús sense arribar al punt de ser absorbits i de fer salut a la vegada. Doncs si hi dediquem més temps del compte utilitzant-les de forma banal o havent-hi una alternativa més natural, correm el perill de patir dolències físiques i mentals: mals de cap per excés d’hores davant les pantalles (i no tant pel tipus de llum que emeten), mal de cervicals per postures forçades, insomni, episodis de disputes familiars que poden derivar a quadres d’ansietat… Segurament haureu detectat fins i tot canvis d’humor, més irritabilitat, poca comunicació amb la família: sol ser qui paga els plats trencats.
Aprofito per animar a fer balanç de com vivim ara i com ho fèiem abans (els nostres avis o nosaltres mateixos), recuperar estils de vida saludables (mai oblidaré mon avi saltant a corda i fent estiraments cada matí per poder treballar l’hort, per això sempre aconsello a tothom la importància dels estiraments encara que siguin 15’ al dia), recuperar les trobades amb els més propers, cara a cara, (ara per ara amb mascaretes, és clar) i poder mirar-nos als ulls sense que sigui a través d’una pantalla, abraçar-nos i així segurament el nostre dia a dia millori i ensenyem també una manera sana i natural de viure i lliure de vicis als nostres petits, el nostre futur.