Pasolini a Barcelona I

Pasolini
Pasolini

Text: Juan Bibian

Ahir vaig poder veure, al Cine Baix de Sant Feliu de Llobregat, per fi, el documental del meu col·lega i amic Hilari M.Pellicé:  “Pasolini a Barcelona” . Per raons de salut no ho vaig poder fer en el seu moment i tampoc seguir col·laborant en el Grup Pasolini .

A ell ja l’he felicitat i comentat en persona el meu parer i que el seu treball , fet amb pocs medis; sé del que parlo, son molts documentals en solitari i sense medis que ens envolten. Però això no és un hàndicap. L’entusiasme, el rigor, la documentació, l’eclèctic i notable grup de persones que donen la seva opinió Des d’Enrique Irazoqui,  el Jesús del seu “Evangeli segons Sant Mateo” a Román Gubern, passant per  molts d’altres i especialment al poeta José Agustin Goytisolo, amic personal de Pasolini i que fan que coneguem al gran cineasta de Bolonya; més per la seva persona, les seves idees i els seus viatges a la nostra ciutat que pels seus poemes o pel·lícules que son a l’abast de qui ho desitgi.

Els testimonis serveixen per fer-nos una idea amplia i profunda de la seva personalitat i la seva implicació amb els més desfavorits i més dèbils de la societat.

Comenta en la seva part final dues obres que no es van arribar a realitzar. Una teatral sobre Calderón i “La vida es sueño” i una altra cinematogràfica “Sant Pau” a rodar en part a Barcelona. Curiosa la seva dedicatòria en el seu “Vangelo.”  al Papa Juan XXIII i el seu intent d’encontre entre el catolicisme i el comunisme. També un comentari en defensa dels policies en las càrregues del maig francès. Titllant els estudiants de nens burgesos i als policies de fills dels immigrants i de les gents no adinerades. Radical discutible opinió, si. Però sincera, formada, sentida i digna de reflexió .

La part final de la segona vegada que va ser a Barcelona visitant la perifèria dels barris i no els típics llocs monumentals és demostrativa del seu pensament. El fet de visitar el cementiri de Montjuic i les rodalies de les barraques de Can Tunis al meu barri de La Marina-Zona Franca  que tan bé conec i he documentat en pel·lícules en més d’una ocasió, em va portar a pensar, degut a una imatge en concret d’ell amb Goytisolo i Salvador Clotats que em va portar fa algun temps a recrear en part aquest encontre per a un curt que tinc en perspectiva. Un assaig entre documental i ficció amb proximitat a Paco Candel, veí i amic personal.

Un gran documental que acosta, encara més si cap, a Pasolini a la nostra terra i a la seva mentalitat i pensament, i també tant als seguidors del seu cinema com als que els pugui interesar.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.