Text: Yaiza Sánchez
CoopEduca, integrat per joves universitaris, es desenvolupa principalment al barri de La Marina. La cooperativa pretén complir dos objectius: el principal és proporcionar als i les seves alumnes, que van des de Primària fins a Batxillerat, tota mena de serveis relacionats amb l’ensenyança, des de classes per assignatura i repàs general fins a preparació d’exàmens i ajuda amb l’organització dels estudis. Tal com afirma la professora de la cooperativa Lidia Gómez no només ajuden a la canalla a aprovar l’examen, sinó que “insistim en el fet que els alumnes estiguin atents i atentes a classe, facin els deures… Molts cops, suspenen per no tenir una bona rutina”, confirma la docent.
D’altra banda, CoopEduca també busca oferir una oportunitat laboral als més joves, en un context en què l’atur i la precarietat laboral són un fet. El professorat està integrat per joves amb formacions universitàries (en la seva gran majoria) diferents, així que cada persona té unes competències acadèmiques o unes altres, adequant-se a la seva branca del coneixement. “Si, per exemple, un nen o nena necessita classes de ciències, és millor que un professor que estudiï un grau científic li doni classe, ja que el podrà atendre millor”, explica Lidia Gómez.
Pel que fa a les classes, quan alguna família es posa en contacte amb CoopEduca, des de la cooperativa es busca el o la millor professional per poder satisfer la demanda obtinguda. Després, es demana concertar una petita reunió, en la qual la família, inclòs l’infant que ha de rebre les classes, i el o la professora es coneixen i expliquen com funciona el projecte. És important destacar que, en cas que l’alumne no se senti còmode amb el o la professora, es pot notificar a CoopEduca, per tal de sol·licitar un canvi. Tot i que la situació pot semblar incòmode, des de la cooperativa entenen que no sempre l’alumnat i el professorat encaixen.
Per poder assistir a les classes de reforç, les famílies han de fer-se sòcies de la cooperativa, fet que implica haver de pagar una quota anual i unifamiliar de 15 euros. Un cop s’hagi pagat el bonus mensual, es podrà anul·lar qualsevol classe, sempre que es notifiqui amb 24 hores d’antelació. Així mateix, les classes poden ser individuals o en grup, de 2 a 4 persones. En el primer cas, l’alumnat de Primària i 1r i 2n d’ESO són 9 euros; 3r i 4t d’ESO, 10 euros, i Batxillerat, 11. Si s’opta per les classes grupals, Primària i 1r i 2n d’ESO són 6 euros, 3r i 4t són 7 i Batxillerat, 8 euros.
Les classes tenen lloc al local de l’Ateneu popular l’Engranatge, situat als Jardins de la Mediterrània. El local, malgrat estar disponible de dilluns a diumenge les 24 hores del dia, no sempre estarà en ús. Cada professor i professora tenen disponibilitats diferents, així que s’haurà de pactar amb les famílies les hores i dies en què es fa classe. A més, també s’ofereixen classes en línia mitjançant la plataforma Zoom.
En vista del context Covid-19, en el local de CoopEduca es disposa de gel hidroalcohòlic que, tant els i les alumnes com el professorat, s’hauran d’aplicar abans de cada classe. També és obligatori l’ús de mascareta al llarg de tota la sessió. “No volem que pateixin més del necessari per al coronavirus. Prenem les mesures indicades i, a més, a les classes hi seran molt pocs alumnes”, assegura una de les membres de la cooperativa, Lidia Gómez.
Quant als propers reptes de CoopEduca, com explica Gómez, s’estructuren al voltant de dos eixos. Per una part, poder obtenir un espai propi on la cooperativa pugui dur a terme les seves classes. “Volem que CoopEduca creixi, és clar, però cada cop serà més difícil de combinar les classes particulars amb la feina de l’Ateneu”, informa la docent.
Per una altra part, una idea a llarg termini és ampliar l’oferta de classes, tot oferint competències que no tenen per què complementar-se amb una ensenyança des de les escoles. “Per exemple, fer classes de piano. No és un projecte tancat, està encara sobre la taula”, especifica la Lidia Gómez.
De moment, el que farà CoopEduca és consolidar-se com a associació, seguint les recomanacions del Pla Comunitari. “Tot i que volem posar-nos a la Seguretat Social i oferir un contracte als mestres, és difícil perquè s’hi posen molts impediments”, explica. Ara per ara, el que es farà des de la cooperativa és ajudar al barri oferint classes particulars a un preu econòmic i que permetin al jove professorat treure’s un sou.