Dia Internacional Contra el Càncer de Mama: una commemoració per recordar el compromís social amb la lluita contra la malaltia

Text: Yaiza Sánchez

La celebració del Dia Internacional En Contra del Càncer de Mama posa sobre la taula la importància del tumor, que és un dels més freqüents entre la població. Segons un estudi publicat per la Sociedad Española de Oncología Médica, l’any 2019 es van detectar a Espanya 32.953 pacients i, tot i que la mortalitat descendeix any rere any, és vital perseverar per una investigació més a fons de la malaltia.

Una de les accions més recomanades per les autoritats sanitàries per a detectar a temps el càncer de mama és l’autoexploració mamària, que consisteix en tres passos: en primer lloc, amb els braços abaixats, observar si hi ha algun bony en els pits o en la zona propera a les aixelles. A continuació, cal aixecar les extremitats superiors i comprovar que les mames queden a la mateixa alçada. Després, s’han de palpar els pits amb moviments circulars de dits, així com estrènyer els mugrons per veure si en surt líquid. Per acabar, es recomana examinar les aixelles, ja que bona part dels tumors es produeixen en zones properes a elles.

Tot i que encara no es coneixen unes causes concretes del càncer de mama, el personal sanitari recomana un estil de vida saludable, evitar l’obesitat (especialment després de la menopausa) i el consum d’alcohol. També és poc aconsellable sotmetre’s a tractaments hormonals. En ser una malaltia genètica, el càncer de mama es transmet per les branques familiars, i com més directe és el parentiu amb la pacient, més probabilitats hi ha de patir-ho.

Així mateix, hi ha factors de risc que no es poden modificar, com ser dona (els homes poden patir càncer de mama, però tenen una incidència molt menor), tenir entre 40 i 60 anys (el 18% dels casos es detecten a la dècada dels quaranta; el 77%, per sobre dels cinquanta) i ser de raça blanca, ja que les persones asiàtiques o negres tenen menys risc.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.