Com vivim les vacances?

Text: Andrea Bello i Alejandra Sanchez

Els veïns de la Marina busquen alternatives low cost per poder viatjar durant els mesos d’estiu

L’estiu és l’època de l’any en què la majoria de la població aprofita per fer un descans i desconnectar de la rutina. Una bona manera de fer-ho és viatjant, però no tothom pot permetre’s-ho. De fet, en els últims anys, el poder adquisitiu de les famílies del barri s’ha reduït. Segons les últimes dades, a la Marina la renda mitjana per família – la quantitat d’ingressos que té una família a l’any – és de 60.000 euros i, per tant, és inferior al 50% de la del conjunt de la ciutat.

Hem parlat amb diferents veïns del barri perquè ens expliquin com s’ho fan per poder gaudir de les vacances, tot i el cost econòmic que això suposa i que, moltes vegades, implica que les famílies estalviïn durant tot l’any.

Un any d’estalvi no sempre és suficient

En alguns casos, sobre tot entre els joves, cal renunciar a les vacances i treballar també a l’estiu. Un exemple d’això és en Harold, de 20 anys, que es dedica a la logística i aquest estiu no ha viatjat per poder estalviar i fer unes vacances al seu país l’any vinent, ja que només el bitllet d’avió té un cost que supera el 1.000 euros.

En altres ocasions, però, els diners que es guanyen no són suficients. És el cas de la María, una jubilada de 56 anys que explica que percep una pensió de 540 € al mes. Així com voleu que marxi de vacances?”.  La María és vídua i pensionista i, combinant les dues pagues, només li arriba per cobrir les seves necessitats del dia a dia.

Com a ocasió especial

Fa 3 anys que la Maricarmen no marxava de vacances, perquè afirma que, per ella, viatjar és un luxe. Tot i això, aquest any ha fet una ruta pel nord d’Espanya amb la família. “Hem anat als hotels més econòmics que hem trobat” – explica. Anteriorment les seves vacances consistien en anar a visitar els seus fills que viuen a Andalusia.

Un altre exemple és l’Anna, de 29 anys, que aquest any ha decidit anar a Bali durant dues setmanes per millorar el seu anglès. La jove professora de primària va trobar aquesta oferta a través d’una xarxa social que incloïa l’allotjament, les classes i les excursions. Explica que feia molt que no marxava de vacances i “Bali ha estat un lloc que sempre he volgut visitar i ho he fet per donar-me el gust”.

Les vacances també són una ocasió per visitar la família que viu lluny o per tornar al país d’origen, tal com ens explica la Carla que ha aprofitat aquests dies per visitar el seu pare i el seu germà als Estats Units, on ha aprofitat amb la família per fer una ruta i conèixer diferents ciutats, com ara Washington o Nova York. Cal destacar que el viatge va ser al mes de juny “perquè els bitllets són més barats”.

Si no fos per aquesta ocasió especial, la Carla acostuma a estalviar per poder tornar al seu país d’origen, el Perú. “Els anys que no anem al Perú, ens quedem per aquí i anem de càmping”, explica.

Un esforç per sortir de la rutina

Una de les opcions més assequibles és viatjar fora de temporada, sobre tot aquest és el cas dels jubilats com en Rufino, que va viatjar amb la seva dona a Mallorca el passat mes de juny. “El viatge és el primer que hem fet amb l’IMSERSO, però cada any hem viatjat pel nostre compte”. Més enllà de l’IMSERSO, el Rufino va viatjar amb la seva família a París el passat hivern. Un altre viatge que va fer fora de temporada perquè, segons el Rufino, “a l’estiu tot està ple de gent i és millor quedar-se a casa”.

També hi ha qui estalvia el que pot per poder viatjar. La Laura, tot i que aquest any no ha pogut anar a cap lloc perquè acabar de tenir un fill, explica que cada any intenta visitar algun destí vacacional, com per exemple Marràqueix on va anar el passat estiu. Ara està a l’atur però amb la seva parella sempre fan un esforç i afirma que “és un cost extra, però guardem la paga doble per poder marxar a algun lloc.”

Les realitats dels veïns de la Marina són molt diverses, tot i això, tothom intenta buscar maneres creatives per poder fugir de la rutina un dies i recarregar les piles. Sigui fora de temporada o en ple estiu, un descans hauria de ser un dret que tots ens mereixem.

 

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.