Les infeccions de transmissió sexual (ITS) representen un problema de salut pública i són un motiu de consulta freqüent als serveis d’urgències. Si no es realitza un diagnòstic i tractament precoç, poden comportar complicacions agudes o cròniques potencialment greus.
En les últimes dècades s’ha observat un augment de la incidència de la clamídia, gonococ i sífilis, sobretot en homes joves i en edats inferiors als 35 anys.
Per fer front a aquest problema, a Espanya s’ha posat en marxa un pla de prevenció i control de les ITS amb l’objectiu d’eliminar-les de cara a l’any 2030. Un pla que inclou la prevenció, el diagnòstic precoç, el tractament, l’atenció a la cronicitat i la millora de la qualitat de vida.
Per la prevenció, es recomana l’ús correcte i sistemàtic del preservatiu, com a mètode de prevenció més eficaç contra les ITS, inclosa la infecció per VIH. Sempre que sigui possible s’ha d’utilitzar el preservatiu en tota activitat sexual vaginal i anal, així com utilitzar els mètodes barrera també en el sexe oral. Els mètodes barrera són, a més, una manera de prevenir els embarassos no desitjats, però és important saber que d’altres mètodes anticonceptius com els hormonals i mètodes naturals com ‘la marxa enrere’, no protegeixen enfront de les ITS.
Pel que fa al diagnòstic precoç es recomana consultar al medi sanitari (CAP o CUAP) davant l’aparició dels primers símptomes o bé en cas de relació sexual de risc, per tal de rebre un correcte diagnòstic i tractament. Serà important també, tractar els contactes sexuals dels últims mesos per tal de prevenir més contagis.
A Barcelona existeixen consultes d’ITS especialitzades, com per exemple al CAP doctor Carles Ribas (dilluns matí i dimarts tarda) on es pot sol·licitar visita al taulell del CAP o des de La Meva Salut.
Mariam de la Poza, metgessa Medicina Familiar i Comunitària
Anna Vidal, metgessa resident especialitat Medicina Familiar i Comunitària
CAP Doctor Carles Ribas.