Tinc una arrítmia, però això què és?

arritmia

Abans de començar, voldria explicar el funcionament normal del cor. Els batecs del cor són conseqüència d’impulsos elèctrics que fan que les quatre cavitats del cor (dues aurícules i dos ventricles) es contreguin de manera rítmica i sincrònica. La freqüència cardíaca normal oscil·la entre 60 i 100 batecs per minut.

Les arrítmies són l’alteració del ritme cardíac. Poden passar inadvertides o donar símptomes com palpitacions, mareig, pèrdua de coneixement o dolor al pit.

En aquest article, parlarem d’un tipus d’arrítmia concret que s’anomena fibril·lació auricular i que és la més freqüent en adults. L’envelliment i l’augment de l’esperança de vida són factors per desenvolupar-les. Tot i això, també es coneixen diversos factors modificables que afavoreixen l’aparició d’aquesta malaltia com, per exemple, la hipertensió, la diabetis, la insuficiència cardíaca i l’obesitat, entre d’altres. És més freqüent en homes i població caucàsica, i el diagnòstic es realitza mitjançant un electrocardiograma.

El tractament és complex i diferent segons el perfil de cada pacient, per la qual cosa comentaré a grans trets els tractaments més habituals. Les persones amb fibril·lació auricular tenen un risc augmentat de formació de coàguls a les cavitats del cor. Els coàguls es poden mobilitzar cap al torrent sanguini i provocar alguna complicació com, per exemple, un ictus. Per aquest motiu, habitualment calculem el risc de formació de coàguls mitjançant una escala i en el cas que sigui elevat iniciem un tractament anticoagulant, que manté la sang més líquida, amb l’objectiu d’evitar complicacions.

Les arrítmies són l’alteració del ritme cardíac. Poden passar inadvertides o donar símptomes com palpitacions, mareig, pèrdua de coneixement o dolor al pit


Un altre dels pilars del tractament de la fibril·lació auricular són els fàrmacs que redueixen la freqüència cardíaca amb l’objectiu de millorar els símptomes, ja que és habitual que els pacients amb aquesta arrítmia tinguin una freqüència cardíaca elevada.

En alguns casos seleccionats, s’intenta que el cor torni a bategar de forma rítmica i coordinada amb els fàrmacs que anomenem antiarrítmics o bé amb una descàrrega elèctrica.

Paral·lelament al tractament específic de la fibril·lació auricular hem de posar èmfasi en el bon control de la resta de malalties i en mantenir un estil de vida saludable que inclogui dieta equilibrada, control de pes, limitació del consum d’alcohol, cessament de l’hàbit tabàquic i exercici físic regular.

L’objectiu d’aquest article és proporcionar una pinzellada d’informació sobre la fibril·lació auricular. Tot i això, si tens fibril·lació auricular o bé algun dia en el futur et donen el diagnòstic t’animo a preguntar als professionals sanitaris els dubtes que et puguin aparèixer amb la finalitat de tenir cert coneixement sobre la malaltia i d’aquesta manera ser partícip de la teva salut.

Marta Padilla Sainz. Metgessa resident CAP Doctor Carles Ribas

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.