LA CALOR, UN ENEMIC INVISIBLE

Des de 2015 la temperatura cada estiu a Barcelona ha augmentat fins a 1.7ºC respecte la mitjana dels 30 anys previs. Aquest petit increment de temperatura és el causant de l’agreujament de la sequera i l’augment de la temperatura marina, afectant als ecosistemes tant marítims com terrestres, la producció agrícola i l’augment del número d’incendis, cada cop més incontrolables. Aquest augment de temperatura a nivell global és conseqüència de l’anomenat canvi climàtic. En el canvi climàtic hi juguen molts factors, i nosaltres podem ajudar amb petits canvis en el dia a dia. Tot i que el canvis a nivell individual poden tenir poc impacte, si totes intentem viure vides més sostenibles amb el planeta, es podrà aconseguir un impacte realment significatiu.

Així mateix, aquest augment de temperatura ambiental, també té un impacte en la salut. El nostre cos manté una temperatura interna al voltant dels 37ºC, independentment de la temperatura ambiental, dissipant la calor a través de la pell. Quan la temperatura ambiental puja per sobre de 35ºC, l’aire és més calent que la nostre pell i s’activen mecanismes reguladors de la temperatura com la suor, canvis del ritme respiratori i la pressió arterial entre d’altres. Quan els mecanismes de termoregulació fallen, la temperatura corporal no deixa de pujar. Es parla de cop de calor quan el cos arriba a temperatures de 40ºC a causa de la calor, i té una alta taxa de mortalitat.

Les persones que puguin tenir alteracions dels mecanismes termoreguladors són les que tindran més risc de patir un cop de calor. Cal que tingui especial precaució la gent gran, per pèrdua d’eficàcia de la termoregulació amb l’edat, i les persones amb malalties cròniques, principalment de causa cardiovascular, respiratòria, renal, del sistema nerviós i persones en tractament amb neurolèptics (medicació utilitzada habitualment en persones afectes de trastorns psiquiàtrics).

Segons el “Tercer Informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya” realitzat al 2016 la calor provoca una mitjana de 300 morts a Catalunya, xifra que ha augmentat en els últims anys. Per això és important que totes prenguem mesures preventives, sobretot aquelles persones de risc. Les activitats preventives que podem realitzar són senzilles: evitar el sol en les hores de més calor, vestir teixits transpirables de colors clars, beure aigua regularment tot i no tenir set aconseguint una ingesta mínima de 2 litres diaris, refrescar la casa.

I si coneixes alguna persona en risc que viu sola estaria bé poder-la visitar amb certa assiduïtat i ajudar-la a realitzar aquestes mesures. En cas que no es pugui refrescar la casa, els dies de molta calor és convenient passar unes hores en llocs climatitzats com biblioteques o centres comercials. En cas de dubtes o si creieu que podeu estar patint un cop de calor, no dubteu consultar amb els vostres equips d’atenció primària.

____________________________________________________________________________________________

Mireia Simonet, metgessa resident de Medicina Familiar i Comunitària. CAP Carles Ribas.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.