Dret a Morir Dignament

Judges Gavel And Medical Injection Syringe With Red Liquid On The Black Wood Background, Close-up, Top View

Bernadette M Grabulosa

Infermera CAP Dr. Carles Ribas

Actualment a l’Estat Espanyol només tenim un document legal per deixar escrita la nostra voluntat per Morir Dignament, el Document de Voluntats Anticipades (DVA) o també anomenat Testament Vital (TV), en el qual podem expressar, en una situació de malaltia irreversible i/o terminal, sobre les atencions mèdiques que desitgem rebre, o no, en cas que no puguem expressar la nostra voluntat en aquell moment.

En una situació de malaltia irreversible i/o terminal i en aquest cas, puguem expressar la nostra voluntat, després de rebre tota la informació sobre un tractament, podem acceptar-lo o no.

A l’Estat Espanyol, dins el marc legal del Dret a Morir Dignament,  es contemplem les cures pal·liatives i la sedació pal·liativa que consisteixen en cures i tractaments durant la fase terminal d’una malaltia.

Hi ha altres maneres de poder Morir Dignament per deixar endarrere una situació que genera molt patiment vital, però que aquí no estan legalitzades: l’ Eutanàsia i el Suïcidi assistit.

L’ Eutanàsia consisteix en provocar la mort amb medicaments, de forma intencionada, per un professional, i que sol·licita lliurement la persona malalta per escurçar el patiment d’una malaltia irreversible i/o terminal.

I el Suïcidi assistit consisteix en que la mateixa persona, o amb l’ajuda d’algú, ingereix  medicaments per morir lliure i voluntàriament. Si l’ajuda és mèdica, es diu suïcidi mèdicament assistit.

Els països que ho contemplen són Holanda, Bèlgica, Luxemburg, Suïssa, Canadà, Colòmbia i a cinc estats d’ Estats Units.

Tota persona adulta pot fer un DVA. Un menor de 14 anys no el pot fer. Entre 14 i 16 anys la seva opinió s’ha de tenir en compte pels seus pares i tutors i entre 16 i 18 anys pot decidir però ho ha de comunicar als seus pares o tutors. Una persona amb una malaltia mental l’hauria de valorar un psiquiatra o psicòleg si és recomanable; en aquests casos, fer-ho davant notari.

El DVA el pot redactar la mateixa persona o bé fer servir un dels models que ja estan elaborats.

Un DVA sempre es pot anular o canviar en cas que canviï la situació de malaltia.

El DVA es pot fer davant notari, o venir al CAP on se’ls informarà .

És recomanable tenir un Document de Voluntats Anticipades, perquè deixar la responsabilitat de decidir a la parella, als fills … és molt dur i genera incertesa a la família. El nostre cos és nostre i tenim una auto responsabilitat en aquesta fase final de la nostra vida. I parlar amb la família, les amistats, l’ equip sanitari … quina és la nostra decisió de Morir Dignament, allibera la ment.

1 COMENTARI

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.