Desconfinament i al·lèrgia al pol·len

Al·lergia al pol·len

Segons la Sociedad Española de Alergología e Inmunología Clínica, a Espanya hi ha gairebé 10 milions de persones al·lèrgiques al pol·len, el que correspon aproximadament al 20% de la població.
Existeixen tres tipus de pòl·lens que poden fer al·lèrgia: el de les gramínies (com l’arròs, el blat, el blat de moro o la gespa), el dels arbres (com l’olivera, el plataner o el pi) i el de les males herbes (com la parietària). Els símptomes que poden presentar aquestes persones són rinitis (picor al nas, esternuts, congestió i secreció nasal), conjuntivitis (llagrimeig, envermelliment i picor d’ulls) o símptomes respiratoris (falta d’aire, tos seca o xiulets al pit).

Alguns d’aquests símptomes podrien confondre’s amb els de la COVID-19. Algunes dades per poder diferenciar-les són que les al·lèrgies no fan febre, l’al·lèrgia al pol·len millora quan estem a llocs tancats i empitjora a l’aire lliure a diferència de la COVID-19 que pot produir febre i no es modifica a espais oberts o tancats.

Les persones al·lèrgiques no tenen més risc de contraure la infecció pel coronavirus SARS-Cov-2. Aquest any la primavera va arribar en ple confinament pel que les persones al·lèrgiques s‘han trobat menys exposades als pòl·lens.

En el procés de desconfinament actual hi ha factors que poden empitjorar o millorar els símptomes de l’al·lèrgia.

Per una banda el contacte amb el pol·len s’ha produït d’una manera més brusca, també les pol·linitzacions d’aquesta primavera i estiu estan sent importants, per sobre de la mitjana. Tot això pot afavorir la presentació de símptomes més marcats.

En contraposició, la disminució del nivells de contaminació (l’expulsió de fums dels vehicles i altres fums industrials poden empitjorar les al·lèrgies) i l’ús de mascaretes poden protegir a les persones al·lèrgiques. Cal destacar que les mascaretes efectives en aquest cas són les tipus FFP, que tenen la capacitat de filtrar les partícules de pol·len.

Altres mesures no farmacològiques útils per disminuir els símptomes serien evitar l’exposició als pòl·lens en la mesura del possible, la higiene de mans, evitar tocar els ulls i l’ús d’ulleres de sol.
Si tot això és insuficient poden ser necessaris alguns medicaments com els antihistamínics, col·liris o descongestionants nasals, però abans de prendre cap fàrmac o si teniu dubtes, consulteu sempre al personal sanitari.


Dra. Isabel González

CAP La Marina

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.