Alfred Bosch: “La Zona Franca és massa barcelonina per deixar-la de banda”

MIQUEL VERA | Tot i que Alfred Bosch es considera escriptor de professió, des de fa uns anys, ha entrat de ple en la vida política espanyola. Tot i que Bosch ha dedicat els darrers temps a fer política des de Madrid, concretament erigint-se com a portaveu d’Esquerra Republicana al Congrés dels diputats, des de l’estiu passat ha tornat a la seva ciutat natal, Barcelona per lluitar per l’Alcaldia després de passar per un discret procés de primàries que l’ha fet rellevar a Jordi Portavella, el referent dels republicans a la ciutat comtal les darreres legislatures.

Del congrès dels diputats a l’ajuntament, un pas enere a la seva carrera política?

Tot el contrari. La meva carrera política és molt breu, jo sempre he estat escriptor i professor. Vaig presentar-me a unes primàries i les vaig guanyar i em sento molt il·lusionat; passo de resistir a madrid a construir a barcelona.

Ja ha creat el seu equip aquí?

He aproftat que ja hi havia, gent que em va acompanyar a les primàries, gent d’oriol amorós…

És molt diferent el funcionament de la política a Madrid que a Barcelona? Se sent preparat?

Al congrés el temari és infinit, s’hi pot parlar de qualsevol cosa. Allà ens dedicàvem a fer oposició, a ser la veu dels contraris al pp cosa que és una feina intel·lectualment molt senzilla, dic el que penso i prou, però  t’acabes sentint una mica trepitjat.

Al Congrés el seu estil s’ha caracteritzat per  ser teatral cosa que ha alimentat moltes polèmiques. Farà el mateix a l’ajuntament?

En Joan Tardà i jo fèiem creativitat parlamentaria. A Madrid tenim 5 diputats per defensar unes causes que creiem molt importants. Davant d’això només pots posar-te imaginatiu i intentar fer sentir la teva veu i fer que els teus votants se sentin ben representants. A Barcelona tot serà diferent, no estarem davant d’un mur inamovible.

Potser fins i tot acaben governant…

Pot ser sí, ja sigui sols o acompanyats les perspectives són bones. De manera que no caldrà que fem escarafalls per tal que la gent ens faci cas. El problema a madrid es que no podem fer feina, no ens deixen.

Quina serà la formula de cara a les eleccions?

Segurament incorporarem independents, ens associarem amb d’altres formacions, una mica com hem anat fent fins ara. Però encara no hem definit res.

Es veu amb la capacitat de construïrun govern amb un consistori amb representants de fins a 9 formacions(CiU, ERC, PSC, PP, Guanyem-Podem-ICV-EUiA, Ciutadans i la CUP) ?

Barcelona sempre ha tingut governs de coalició. Ni el psc en els seus millors moments va tenir majories absolutes. Hi ha una tradició d’entesa que continuarà. Potser tot plegat serà més divers encarà, però s’aconseguirà governar. Barcelona mai ha estat desgovernada.

“Xavier Trias no ha governat malament, però no ens agraden els seus pactes amb el Partit Popular”

Ni tan sols aquests darrers anys de govern en minoria de Xavier Trias?

Trias ha fet els acords que ha pogut. No podem dir que trias hagi dirigit malament la ciutat. Tot i que no estem d’acord amb les seves polítiques. No ens han agradat els seus acords amb el pp ni les seves privatitzacions. No ha fet serveis públics elementals, i això sincerament ens sorprèn.

Per exemple…

No ha estat capaç de dir que el metro arribarà aquí a les marines i la zona franca. Nosaltres volem ser l’alternativa al govern de xavier trias i a les seves polítiques pactades amb el pp.

Es veu governan en minoria com Trias o articulant un govern de pacte? Amb qui?

Seria partidari de tirar endavant les nostres propostes. Com per exemple fer arribar el metro ala zona franca, si per fer-ho possible ens hem de posar d’acord amb els socialistes, amb guanyem o amb el mateix trias, doncs endavant.

“Amb el superàvit de l’Ajuntament, podriem obrir una estació de metro cada any”

Boschmarina

L’ajuntament té diners sufients per fer arribar el metro tot i els impagaments de la Generalitat i l’Estat?

L’Ajuntament té un superàvit de 140 milions, i una capacitat inversora de 350 milions. Si posar en marxa cada estació costa 35 milions d’euros, potser podríem finançar una estació per any.

“La Zona Franca és massa barcelonina per deixar-la de banda”

Es veu capaç de prometre inaugurar una estació de metro per any si erc guanya les eleccions?

Si Esquerra té l’alcaldia, puc prometre que alguna estació inaugurarem segur. Encara que l’hagi de pagar anticipadament el consistori. La Zona Franca és massa barcelonina per deixar-la de banda, pateix un greuge comparatiu que fa massa que dura.

Com es podria subsanar aquest greuje abans que arribi el metro?

Entenent que la gent de les marines són barcelonins. El que pots fer a sarrià o passeig de gràcia, també ho has de poder fer aquí. Aquesta és una zona cada cop més cèntrica de la ciutat, és una nova centralitat de la ciutat. A què estem esperant?

Quins són els culpables de que encara no hi hagi metro, des de CiUes defensen dient que el tripartit governava quan es va decidir el traçat de la L9…

Tots hem estat responsables. Vam badar quan hi havia recursos perfer aquesta obra. Ens hi vam posar massa tard. Quan es van acabar els recursos no se li va donar la prioritat que es mereixia, ara és hora de superar aquesta situació.

Es veu capaç de posar dates a l’arribada del metro?

si som realistes, no podem parlar de l’inici del mandat. Si no s’obren els ramals, no podem obrir estacions. Hauria de ser dins del pròxim mandat. Tot això entenc que els veïns estiguin enfadats, i no deixaran d’esta-ho fins que solucionem aquest problema.

A falta de metro, el servei d’autobús té un gran pes en la vida dels veïns d’aquest barri, s’ha treballat bé en aquest camp?

S’hauria de reforçar aquest servei. Fins ara el bus 9 que connectava la zona franca amb plaça catalunya suplia en part la manca de metro, amb la integració d’aquest bus a la xarxa octogonal és fa molt més difícil de reforçar línies com aquesta, ja que ara creuen tota la ciutat.

Tot i aixó, més enllà dels bussos o la L9, encara hi ha alternatives per desenvolupar…

Exacte, sovint ens oblidem de la L2 que hauria de creuar la muntanya de montjuïc i arribar a la zona franca. És evident que no hi ha pressupost, però com a mínim s’hauria de posar un calendari. També planegem crear un bus llançadora que connecti el centre amb la marina passant pel litoral.

Deixant de banda el transport, s’està fen una bona política de barris?

S’havia fet durant anys, ara s’ha deixant bastant de banda. Crec que s’ha de recuperar el diàleg amb els barris. És molt difícil ser patriota del teu país, si no ets patriota del teu carrer i el teu barri. S’ha de fer més pels barris que han patit la crisi amb intensitat. Les desigualtats social han crescut exponencialment els darrers anys.

Que s’ha de fer per reduïr les desigualtats socials entre els barris de la ciutat?

S’han de fer plans d’ocupació per barris, i prioritzar inversions. Potser no calia refer les voreres del passeig de gràcia quan hi ha problemes de subsistència bàsica a molts punts de barcelona. És fa una política social gairebé caritativa.

Quines propostes concretes té en aquest camp?

Hauríem de fer una agencia de desenvolupament i ocupació que agrupes administracions de tota l’àrea metropolitana, universitats etc… Que facilités la creació de polígons industrials dins la pròpia ciutat i en general facilités l’ocupació dels barcelonins.

És partidari de reindustrialitzar la ciutat?

Re industrialitzar entès per promocionar noves industries. Unes manufactures molt especialitzades d’alt valor afegit en sectors com la gastronomia, la tecnologia o la biomedicina. Voldríem emular l’èxit que ha tingut el consorci de turisme, que ha convertit la ciutat és un gran imant de visitants en pocs anys.

“Que Barcelona fos la capital de la República Catalana crearia 40.000 llocs de treball”

Com veu la Barcelona del futur?

La veig com una nova capital europea. En aquest sentit la nostra proposta nacional és molt important. Volem ser la capital de la república catalana, i fer-la una ciutat amb més recursos. La capitalitat ens permetria crear fins a 40.000 llocs de treball.

Més buròcrates i funcionaris?

No tot serien treballadors públics, també atrauríem empreses internacionals que s’instal·len a totes les capitals europees i permetria una major internacionalització de les empreses catalanes. Tot plegat reduiria l’atur a la meitat.

Guanyem i Podem seràn bons aliats en aquesta construcció nacional?

He parlat amb Ada Colau, i altres membres de Guanyem i coincidim en moltes cosses, com la lluita per la transparència, la regeneració democràtica, l’obertura dels partits a la societat civil. Som gents d’esquerres poc dogmàtics tot i que pel que fa el “procés nacional” tenim diferencies. Ells estan a favor del dret a decidir, i això és suficient.

Es veu proclamant la república catalana des de l’ajuntament de barcelona?

No, això, en tot cas, ho hauria de fer el president d’aquesta república. Jo treballaré per una barcelona ètica, transparent i que deixi enrere els grans esdeveniments i se centri en les persones i els barris.

Li incomeden els centres okupats com can vies?

Crec que es un error tractar-los a tots com una mateixa cosa. Hi ha centres okupes de tot tipus, n’hi ha que ajuden als veïns, i d’altres que generen més problemes. L’ajuntament ha de vetllar per la convivència. No crec que hi hagi un problema amb el moviment anti-sistema en aquesta ciutat.

Es partidari de multar als bancs amb vivendes buides a la ciutat?

Sí, però no és fàcil de fer. S’ha d’acabar sigui com sigui amb el drama dels desnonaments que afecten aquesta ciutat, també amb la disbauxa dels apartaments turístics d’aquesta ciutat, personalment sóc partidari d’agrupar-los en blocs.

Ja per acabar, que en pensa de la pista d’esquí de la Zona Franca?

Barcelona no és Dubai, el que és bo allà, no té per que ser bo aquí. Ara mateix no soc partidari ni tan sols d’organitzar els jocs d’hivern, i pel que fa la pista d’esquí, caldrà d’estudiar bé els números, ja que s’ha de construir en terrenys públics.

 

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.