Millorar la salut de les ciutats amb la Llei de Barris

La Llei coneguda com a “Llei de Barris” fou la primera mesura del conegut com a govern tripartit, aprovada el 4 de juny 2004. L’objectiu d’aquest pla era aconseguir una millora de barris, àrees urbanes i viles que requerissin una atenció especial per combatre la seva degradació física, així com la seva marginació social. Aquesta ambiciosa mesura responia a una de les principals prioritats del Govern de Catalunya del moment: aconseguir que el moment d’expansió econòmica que vivia el país, principalment gràcies a l’impuls del sector immobiliari, permetés a tots els ciutadans una millora de la seva qualitat de vida. Especialment d’aquells que resideixen en els entorns urbans més fràgils i amb un elevat risc de fractura social.

Barris de tota Catalunya es van beneficiar d’aquests plans, que combinaven des d’obres bàsiques de millora de la il·luminació, de la pavimentació o l’enjardinat, amb projectes socials encarats a donar oportunitats a joves i aturats de llarga durada, o a equipar els barris amb espais de salut, educació i lleure que milloressin la vida dels veïns. Actualment, la Llei de Barris segueix en marxa, tot i que l’ofec econòmic de la Generalitat i d’alguns ajuntaments ha fet que no s’apliqui tant com s’havia fet durant els anys de bonança econòmica.

El finançament dels projectes inclosos en els plans de millora de la “Llei de Barris” provenia de 3 administracions. Per una banda, l’ajuntament al que correspongués el barri o vila afectat (50%), per l’altra la Gene- ralitat de Catalunya (50%), i finalment del Fons Europeu de Desenvolupament Regio- nal (FEDER).

Una llei que s’adapta a cada realitat

Actualment s’està realitzant la sisena convo- catòria d’ajuts de la Llei de barris. S’ha iniciat una nova etapa que respon a la voluntat del Govern de garantir la continuïtat del

programa tot mantenint l’alt grau d’atenció que actualment es dedica a cadascun d’ells. A més, cal tenir en compte que els primers projectes de barris ja són una realitat i es poden avaluar tant els resultats com les necessitats futures.

És per això que, a partir de la sisena convocatòria d’ajuts, la Llei de Barris es divideix en tres línies d’actuació, que per- meten donar resposta a les diverses realitats dels municipis sol·licitants. Una destinada a nous projectes d’intervenció integral; una per a municipis poc poblats, de menys de 10.000 habitants, i una altra per a acompa- nyar als que ja han finalitzat els seus projectes, coneguda com “contractes de barri”.

Can Clos, La Vinya i Plus Ultra dins de la Llei de Barris de 2010

Aquests tres barris de la Marina van ser inclosos dins dels projectes de l’any 2010. Tots ells tenen una característica en comú, i és que, a diferència de les anteriors convocatòries, les intervencions no duraran 4 anys, sino 8 (amb data de finalització l’any 2018).

La Llei de Barris de 2010 contempla per a aquestes zones de la Marina projectes que treballen sobre sis eixos: la millora de l’espai públic i dotació d’espais verds, la rehabilitació i equipaments dels elements col·lectius dels edificis; provisió d’equipaments per a ús col·lectiu; incorporació de les tecnologies de la informació en els edificis; foment de la sostenibilitat del desenvolupament urbà, especialment pel que fa a l’eficiència energètica, l’estalvi del consum i el reciclatge de residus; L’equitat de gènere en l’ús de l’espai urbà i dels equipaments; el desenvolupament de programes que comportin una millora social, urbanística i econòmica; i l’accessibilitat i la supressió de barreres arquitectòniques

En aquest sentit, a Can Clos hi ha en curs les obres de la plaça Alta i les obres de connectivitat de Can Clos amb Ferrocarrils Catalans, és a dir el carrer de les Diligències. A Plus Ultra està previst la urbanització dels tres carrers Aviadors (Franco, Ruiz de Alda i Duran). I finalment, la remodelació dels jardins de Ca l’Alena del barri de La Vinya, on a més, si estan duent a terme activitats de participació ciutadana i veïnal.

Dintre de la Llei de Barris també s’inclou la TIAF, Taula d’Infància Adolescència i Família, i el programa “Temps de Barri”, que té per objectiu desenvolupar activitats amb les famílies i les entitats.

Fotografia: Plànol Jardins Ca l’Alena // Districte de Sants-Montjuïc

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.