Ferran Tarradellas: “Les decisions importants es prenen a Brusel·les”

MIQUEL VERA I RAQUEL M. MARTÍNEZ||

Entrevistem Ferran Tarradelles, periodista i historiador, i actual cap de l’oficina de representació de la Comissió Europea a Catalunya i Balears. Amb ell parlem de la incidència d’Europa a la vida de ciutadans com els del barri de la Marina.
Per què creu que molts ciutadans no senten interès per allò que passa a la Unió Europea?
La UE pren les seves decisions des de Brussel•les, a 1300 kilòmetres d’aquí, mitjançant sistemes complexos per posar d’acord els 28 estats membres. A més són decisions sobre qüestions molt tècniques difícils d’explicar i d’entendre.
Quina és la influència que tenen les polítiques europees en el dia a dia de un ciutadà qualsevol?
Tenen moltíssima influència: es decideixen polítiques ambientals, energètiques, de co-municacions o transport. El 80% de les coses que aprova el govern espanyol són la transposició de directives europees. Les decisions importants es prenen des de Brussel•les.
Quin tipus d’actuacions impulsa la UE en l’àmbit de l’atur en barris com la Marina?
La Unió Europea lluita contra l’atur en general. No fem projectes per barris específics. Hi ha un principi què és el de subsidiarietat: les polítiques i mesures les aplica l’administració  més pròxima al ciutadà. Lluitem perquè els països tinguin una economia viable i enfocada al creixement.També intentem facilitar la mobilitat laboral dins de les fronteres europees. L’època en que treballaves a l’empresa del barri des de ben jove fins que et jubilaves s’ha acabat, avui en dia cal mobilitat.
Quines eines dona la Unió al milers de joves que ni estudien ni treballen en barris com la Marina?
Hem creat la “Garantia Juvenil” per a combatre la llosa dels joves sense formació ni oportunitats laborals, també hem augmentat un 40% els fons destinats al programa Erasmus per tal que el màxim nombre d’estudiants tinguin l’oportunitat de formar-se fora. Sortir a món, i veure com funciona tot fora del teu carrer o la teva ciutat és un bàlsam contra la manca de motivació de molts joves.
Ens podria explicar en què consisteixen els fons FEDER?
Són els fons de Desenvolupament Regional, que es van crear per intentar equilibrar es diferencies en el nivell de PIB per càpita que hi ha entre els ciutadans de diferents zones de la Unió. Aquest fons és el que més diners gestiona en el pressupost i s’utilitza per pal•liar la
manca d’infraestructures, o per ajudar a les empreses a créixer i crear nova ocupació.
Per que l’índex de participació a les eleccions europees es tant baix?
Massa sovint es veuen les eleccions al Parlament europeu com un plebiscit nacio-nal. Votem a Europa a un partit o altre, per castigar o premiar al partit que ens governa. Molts creuen que les decisions que es prenen a Europa les prén la Merkel o altres líders. Hi ha la percepció de que el Parlament Europeu no és important.
“Sovint es veuen les elecions al Parlament Europeu com un plebiscit nacional.”
Ens pot explicar el paper dels fons europeus en la construcció del nou recinte firal dela Zona Franca, o en l’ampliació del port de Barcelona?
Aquestes grans obres de gran influència al barri han comptat amb grans dotacions de fons europeus. En el cas de la fira 2, els fons comunitaris van finançar 269 milions d’euros, el 35 % del total. Pel que fa el port de Barcelona, la comissió europea ha pagat 277 milions, gairebé la meitat del cost.
Respecte obres com la del metro de la Marina, la UE hi té alguna cosa a dir?
Qualsevol projecte que millori la vida dels ciutadans de les zones més desfavorides comptarà amb el suport o el finançament de la UE. En qualsevol cas, basant-nos en el principi de subsidiarietat, és l’administració local qui ha de gestionar el transport urbà i decidir si aquesta obra esposa en marxa o no.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.