“Els altres Candels”, la nova obra de Manuel Veiga

L'autor Manuel Veiga durant la presentació del llibre 'Els altres Candels'
L'autor Manuel Veiga durant la presentació del llibre 'Els altres Candels'

La Sala Polivalent de la Biblioteca Francesc Candel va ser el lloc escollit per a la presentació del llibre Els altres Candels (Pagès Editors), de Manuel Veiga. L’autor va compartir taula amb Pere Baltà, president de la Fundació Paco Candel.

El llibre es va presentar com un homenatge nostàlgic a les barraques, a la figura d’en Paco, a tots els altres catalans i a la Barcelona desapareguda que el franquisme volia amagar.

Manuel Veiga és un actor i dramaturg que al llarg de la seva carrera ha publicat obres per Espanya i Amèrica. Guardonat amb diversos premis, presenta aquest nou projecte amb l’esperança de fer conèixer l’obra de Candel i la realitat de la part oblidada de Barcelona. L’altre objectiu que es marca és fer reviure la memòria “d’una gent que va viure en unes condicions difícils i que van arribar a Barcelona o a Catalunya buscant un nou lloc on trobar un ascensor social”. A més, explica que part d’aquesta gent és la seva família, i que per tant hi ha un homenatge soterrat al llarg de les pàgines.

Durant l’acte va explicar que a l’escola, de petit, el van fer llegir Els altres catalans. ” Em va va recordar tant a la meva família que vaig robar el llibre de la biblioteca”, explica Veiga. Així ha començat un viatge que mai ha abandonat. Els altres Candels és una obra teatral basada en les novel·les de Paco Candel i  la Barcelona franquista. No hi ha, però, un personatge amb el nom del famós escriptor; Veiga va creure que era una persona massa difícil de recrear, massa polièdrica. Malgrat això, en Juanitu (el protagonista) fa la funció d’alter-ego, ja que és un personatge que vol arribar a ser escriptor i que, tenint-ho tot en contra, ho aconsegueix. La intenció és portar l’obra als escenaris, on el dramaturg apareixerà.

Finalment, es va destacar l’art de Candel per evitar la censura. Pere Baltà va dir, secundat per Núria Feliu, assistent a l’acte, que en Paco “escrivia entre línies perquè els lectors llegissin entre línies”.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.