La cooperativa Serveis del Vehicle Industrial, sovint identificada com V.I. Serveis, va rebre la visita de l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, el passat dimarts 4 de juny. Formació
La comitiva institucional, conformada per l’alcalde, la regidora Raquel Gil i la gerent del districte, Àfrica Cardona, va ser rebuda per l’Antonio Agüera i la Mónica Gutiérrez, socis fundadors d’aquesta empresa ja fa 10 anys, encarregats de guiar als representants de l’Administració pels diferents racons de la nau industrial.
Durant el recorregut, la Mónica i l’Antonio explicaven la història d’aquesta cooperativa, tot detallant els principals reptes, característiques i estructura que segueix la companyia, la qual es vertebra al voltant d’una voluntat infrangible per relacionar-se amb l’entorn on està ubicada, mentre contribueix a la sostenibilitat del mateix, sent un taller automobilístic que aposta per la mobilitat ecològica.
En aquest sentit, la cooperativa es coordina amb instituts i amb els centres de Formació Professional de la zona, per oferir pràctiques i posteriorment incorporar a l’alumnat a la seva plantilla, amb una ferma voluntat de garantir la igualtat d’oportunitats i tracte per a totes les persones treballadores, tot creant un equip transgeneracional, que conjuga l’experiència dels professionals sènior amb les ganes d’aprendre dels júnior.
Tant és així, que un dels principals col·laboradors és l’Institut de la Mercè, ubicat al carrer Motors de la Marina del Prat Vermell. Segons declaracions de la fundadora, Mónica Gutiérrez, incorporen sobretot estudiants de grau mig i superior d’automoció procedents d’aquest centre.
Però la relació amb el barri va més enllà dels convenis amb els entres educatius, tal com va assegurar la Mónica. “Aproximadament el 40% de la plantilla són persones del barri o del districte”, assegurava. “Mitjançant la Mostra d’Ocupació de la Marina, hem incorporat 7 professionals en els últims dos anys”, concloïa. Tot i això, el personal de V.I. Serveis està conformat en gran part per persones provinents d’arreu del món, amb un total de més de 13 nacionalitats, i amb una forta presència de països sud-americans.
Un altre gran objectiu de V.I. Serveis és afavorir, i assolir, la paritat en un sector tradicionalment masculí com és l’automobilístic, especialment en l’àmbit dels tallers de muntatge i reparació.
Exemple d’aquesta tasca són Carla Labarca i Mayra Rojas, treballadores de l’empresa en l’àmbit administratiu i de facturació. Ambdues van arribar a V.I. Serveis mitjançant el servei de recerca laboral de Barcelona Activa, que les va conduir fins aquesta empresa ja farà més d’un any.
La Carla, natural de Veneçuela, té 39 anys i és una veïna de la Marina que resideix al carrer Mare de Déu de Port. En el seu cas, afirma, “no podria estar més contenta de treballar en una empresa d’aquestes característiques”, assegurant que aquest any ha suposat per ella un “gran creixement personal i professional”.
Per altra banda, la Mayra, de 27 anys, és d’origen peruà i resideix al barri de Santa Eulàlia de Provençana, a l’Hospitalet de Llobregat. Tanmateix, es considera “una veïna més” de la Marina. Acompanya a la Carla en les tasques administratives i de facturació de la cooperativa, en un apartat força burocràtic amb el que conviuen sense problemes gràcies a “la gran relació entre companyes”. “Tinc el gust de treballar rodejada d’amigues, cosa que ho fa molt més amè”, assegurava la Mayra.
La Mónica Gutiérrez, cofundadora de l’empresa, té 38 anys, és procedent de Colòmbia i porta des de 2013 al capdavant. “V.I. Serveis està sent una experiència vital única i enriquidora”. “Vam néixer com a cooperativa arran del tancament de la companyia on treballàvem, motiu pel qual apostem per oferir oportunitats a tothom”, expressava.
La visita es va tancar amb una fotografia de l’alcalde amb els representants de V.I. Serveis a les portes de la nau, i amb el ferm compromís de l’executiu de “col·laborar i ajudar en tot el que sigui possible per tal que aquest projecte continuï, i encara amb més força”.