Paco Candel, entre la memòria i el futur de la Marina

Francesc Almacelles

Conseller de Districte d’ERC – Sants Montjuïc

El passat 24 d’abril el grup municipal d’ERC vam presentar una proposta al plenari del districte per impulsar la incorporació al patrimoni cultural de la Marina el que va ser l’habitatge d’en Paco Candel, ja que es tracta d’un pis on va anar a viure l’any 1962 i on va escriure bona part de la seva obra. La proposta va ser acceptada amb una amplíssima majoria, només es van oposar aquells contra qui en Paco va lluitar.

No es tracta simplement d’incorporar al patrimoni cultural públic un espai, és molt més, puix en aquest podem trobar un conjunt d’objectes com l’escriptori de l’autor, altres mobles, la seva màquina d’escriure, plomes estilogràfiques, algunes antiguitats, primeres edicions de la seva obra, llibres dedicats d’altres autors, obra gràfica de l’època, una biblioteca especialitzada en poesia, novel·la i teatre, fotografies, així com altres documents i objectes pendents de catalogació. El valor històric del conjunt és indiscutible.

En front del xoc social que, segons alguns, suposa la immigració, en Paco Candel va centrar la seva feina en la comprensió del fenomen migratori i el diàleg entre cultures que propicia, la precarietat social i econòmica, l’habitatge i l’exclusió social que la seva absència suposa, davant del rancor en Paco ens proposa el model de ciutat inclusiva que a Esquerra Republicana de Catalunya defensem.

L’habitatge és el d’una família treballadora de l’època, avui a Barcelona existeixen poques oportunitats per conèixer com vivien les classes populars durant els anys de la dictadura franquista, un període de la nostra història que no podem oblidar ni relativitzar. Entrar al pis és una experiència única per comprendre com es vivia allà on la ciutat perdia el seu nom.

Ja fa temps estem vivint canvis que transformaran els veïnats i això no és només un repte urbanístic, caldrà continuar construint els barris, impulsar encara més les xarxes veïnals existents a la Marina i superar les mancances de tota mena que arrosseguem, aquesta construcció necessita la memòria i la visió de futur que en Paco ens va llegar.

Aquests dies tenim una oportunitat única per conèixer millora la seva obra, ja que fins al 26 d’abril a la seu de Comissions Obreres de Catalunya es pot visitar l’exposició “Paco Candel i els altres. Un relat literari de la immigració a Catalunya”,

https://memoria.gencat.cat/ca/actualitat/activitats/detalls/activitatagenda/Paco-Candel-i-els-altres.-Un-retrat-literari-de-la-immigracio-a-Catalunya-a-la-seu-de-Comissions-Obreres-de-Catalunya

Que el llegat d’en Candel s’integri en el teixit cultural de la Marina és necessari per construir la Marina del futur.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.