Pau Llopis
El tió és una de les tradicions nadalenques més reconegudes de Catalunya, convertint-se, d’aquesta manera, en un dels símbols d’identitat més importants del territori català, en ser exclusiva d’aquesta comunitat, tot i que també és present a l’Aragó.
No es pot datar amb exactitud en quin moment va néixer aquest costum tant particular nostre, però el que sí es pot assegurar és que fa segles que és present a les cases catalanes. De tota manera, com tot, ha anat evolucionant amb el pas del temps. Antigament, el tió, després de depositar els regals es cremava a la llar de foc, donat que es considerava que tenia poders màgics i protegia la casa. Evidentment, en l’actualitat pocs domicilis (i encara més a les ciutats) disposen de xemeneia, motiu pel qual sorgeix l’actual picada del tió amb bastons, mentre es canta la cançó que tots coneixem.
A la Marina, com no podia ser d’una altra manera, aquesta tradició és ben viva i, a més a més es fa en gran. Per aquest mateix motiu, el dijous 21 de desembre es va instal·lar un tió de grans dimensions a la plaça de la Marina, que va ser visitat i picat per un gran nombre de nens i nenes, que van rebre els seus regals de la mà del tronc més afable que hi ha.
La plaça, guarnida amb l’arbre de Nadal del barri, s’ha convertit en l’epicentre de l’activitat nadalenca de casa nostra. I aquell dijous no anava a ser diferent. Juntament amb el tió s’havien instal·lat diferents casetes amb tallers pels més petits, tals com de galetes i postals amb lettering (C.C. La Cadena), de titelles i ninots de drap (Reparat als municipis), de decoració de l’arbre i creació d’ornaments (La Nova Barcelona), de tions (Esplai Tresmon) i un taller nadalenc (Esplai Ensems). Un conjunt d’activitats de tota mena, amb fortes connotacions creatives i artístiques que van entretenir i divertir a la quitxalla, tot creant productes de gran utilitat per a aquestes dates. I la cosa no acabava aquí. Un dels grans atractius d’aquesta celebració eren els “ecoxocs”, els autos de xoc sostenibles que són impulsats pel moviment dels qui els condueixen, contribuint d’aquesta manera a cuidar l’entorn mentre els més petits gaudeixen d’una estona de diversió. Com era d’esperar, aquests autos de xoc “verds” van generar una cua de grans dimensions, ja que tothom, i no només els petits, hi volia pujar.
A més a més, els nens i nenes també van poder gaudir d’un rondallaire que els va explicar diversos contes infantils i van ballar i cantar amb Coloraines Band, en una jornada amb un forta olor i sabor a Nadal.