La Marina es queda sense Vila Veïna: qui cuidarà ara a les persones cuidadores?

Ana Sans, consellera de Barcelona En Comú a Sants-Montjuïc

El projecte de Vila Veïna: posant la vida al centre, desplegat pel govern d’Ada Colau, està deixant de prestar servei entre el passat mes de febrer i el pròxim mes de maig, per la falta de priorització política del govern de Jaume Collboni.

Comencem pel principi: què és Vila Veïna? Es tracta d’un servei municipal amb mirada comunitària sobre el tema de les cures: cuida a les persones cuidadores, tant els i les professionals com les persones que ho fan en l’ambit personal. Totes aquestes persones, la majoria dones, són imprescindibles per al funcionament quotidià de la vida, com de l’economia familiar i social com de l’economia a escala de ciutat.

A La Marina el servei va arribar al 2021, sent una de les primeres Vila Veïnes de tota la ciutat de Barcelona i, a l’any següent, també es va obrir el servei a Sants-Badal, sent així el districte de Sants-Montjuïc un dels territoris amb més presència. 

Cada Vila Veïna es porta a terme a equipaments públics del barri on es troba i té una persona que hi treballa en exclusiva pel projecte. Llavors, si el projecte en sí desapareix i no deixa de tenir un tècnic referent del servei es perdrà la visibilitat i l’objectiu del servei. 

El Vila Veïna de La Marina es troba al CAI, Centre d’Atenció Integral, i per un costat, ha atès de manera individual i sense cita prèvia (fet molt pràctic i àgil davant del col·lapse de l’Administració) per resoldre dubtes de com fer tràmits, on anar a sol·licitar prestacions o bé on poder obtenir informació sobre algun servei, entre d’altres. Això demostra la seva proximitat i la facilitat d’accés, davant per exemple de la saturació dels Serveis Socials. Per l’altre costat, quan el servei portava un temps i es coneixia les necessitats de la gent del barri, s’han obert grups com el de “Mares veïnes” un espai de criança de 0 a 3 anys, o bé per avis i àvies cuidadores. 

Llavors, el problema és que ja no estem en una fase pilot del projecte, ja que fins i tot hi ha avaluacions fetes i són positives, així com una molt bona valoració per part de les persones usuàries. 

Per tant, que farà el govern amb les persones que estan utilitzant aquests serveis? A quins equipaments ubicarà els serveis? 

La bona voluntat d’alguna treballadora o bé la mobilització entre les usuàries pot fer que es trobi continu¨tat, però això és un futur incert i arbitrari, ja que seria com dir “tu sí, tu no, tu sí, tu no”. Les companyes del grup de Yoga del Carmel, per exemple, s’han queixat conjuntament i se’ls hi ha trobat un altre espai on fer temporalment l’activitat, però a la resta de serveis del territori no. El que vindria a ser “un parche” al problema global. 

Finalment, tornant a La Marina, aquí també les usuàries han començat a recollir signatures per tal de demanar la continuïtat del servei. “La unión hace la fuerza” i això ha de ser clau per tal que els veïns i les veïnes continuïin reivindicant un servei que millora el seu benestar. Perquè les cures no s’acaben, encara seran part del dia a dia, però sense suport. 

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.