Quan el passat 7 de juny es presentava oficialment el cartell de la Festa Major de la Marina, l’Ángela María Benito, la dissenyadora, destacava que tots els barris hi estaven representats. La realitat és que som un barri de barris, però lluny d’estar dividits, “la Festa Major ha estat una manera de cohesionar-nos i que ningú es quedi aïllat”, explicava el Toni Parra, un veí que gaudia d’un dels concerts a plaça Marina. I, certament, va ser així.
El pregó d’enguany es va dedicar als comerciants; un gremi que ha hagut de fer un sobreesforç continu per sobreviure. En només tres anys han enfrontat la crisi econòmica per la pandèmia i, quan semblava que se’n recuperaven, ve i esclata una guerra al nostre continent fent pujar els preus de tot. Però han resistit. I les festes majors han volgut destacar aquesta resiliència i homenatjar als que porten més de 35 anys, una quarantena d’establiments, d’entre els quals hi van assistir una vintena.
Compartien protagonisme a dalt de l’escenari amb els propietaris de la Granja Elena, un restaurant que porta gairebé cinquanta anys obert al passeig de la Zona Franca, reconegut per premis com “Millor restaurant de Barcelona” l’any 2021 i el premi a la “Qualitat Gastronòmica” el 2018. Ara el porten el Borja, la Patricia i el Guillermo Sierra, nets dels fundadors i encarregats del pregó d’enguany, on destacaven l’actitud “incansable” i “lluitadora” dels seus companys en l’aposta pel comerç de proximitat.
“Al final, som veïns, hem nascut aquí i hem vist com ha crescut el barri. I el millor que t’emportes és veure tots els teus companys treballant tants anys, lluitant d’una manera honesta per sobreviure, per ficar el barri al lloc on li toca amb esforç i treball, però també amb solidaritat. I el millor reconeixement que ens hagin pogut donar ha estat quan la gent de fora del barri ha pogut ubicar la Marina al mapa. Per nosaltres, aquest és el premi”, deia el Borja.
Durant els reconeixements, la Rosalía Fernández, presidenta de la Unió d’Entitats de la Marina, va destacar “la contribució dels comerços al dinamisme del barri; segueixen en actiu apostant per serveis i oficis, des de la proximitat i amb una qualitat i professionalitat extraordinàries”, deia entre aplaudiments. Li seguia la Mei Màrquez, presidenta de l’Associació de Comerciants, tot agraint-ne les paraules dels pregoners: “és important perquè el comerç ha travessat situacions molt difícils i és necessari treballar plegats per sortir-nos-en, un encert de la Unió d’Entitat que volem agrair”.
Gairebé al final, Raquel Gil, nova regidora del Districte de Sants Montjuïc, destacava la tasca de les dones que han organitzat les Festes Majors. “No només és la importància de les seves entitats, que són moltes i molt actives, sinó també les dones que les conformen i les lideren. Barcelona és la suma dels seus barris, i les persones que hi vivim som l’oportunitat perquè hi siguin vius. I un eix comercial que funcioni, això ens ajuda a estar cohesionats”, concloïa.
Les celebracions han coincidit amb el relleu polític al consistori; hi ha debutat el nou alcalde, Jaume Collboni, i la nova regidora del Districte de Sants-Montjuïc, Raquel Gil
Les més de cinquanta activitats organitzades van donar protagonisme a gairebé tots els barris. A mode de pelegrinatge, tothom podia recórrer els espais per on transitava la Festa Major. Una vintena d’equipaments i una trentena d’associacions, que agrupen persones voluntàries, participen del muntatge. Així, han estat dues setmanes de la Festa Major amb els caps de setmana replens de plats forts.
“La Festa Major és una oportunitat d’unir-nos entre veïns, de relacionar-nos, i és molt positiu per al barri perquè ajuda a què la gent estigui activa… li dona vida”, comentava la Consol després del concert d’havaneres. Hi coincidia la seva amiga Marga, que viu a l’Hospitalet de Llobregat però que ve tots els anys a la Festa Major de la Marina. Després, l’acompanyaria a beure rom cremat amb l’Eva i la Merche: “no s’ha de perdre aquesta tradició”, deien.
Com a les darreres edicions, la Festa Major l’ha pogut celebrar tothom. Els més petits gaudien als patis de l’escola Ramon Casas i SEAT amb activitats dinamitzades per la Taula d’Infància, Adolescència i Famílies (que enguany s’ha tornat a sumar), als centres cívics amb tallers que anaven dirigits tant a ells com a les seves famílies, i a la Festa Major Infantil, celebrada el diumenge 25 de juny. Totes elles buscaven crear vincles entre la canalla del barri, promoure l’activitat física, i també convidar a socialitzar les famílies.
Val la pena destacat els més joves… com s’ho van passar de bé amb un espai festiu propi a la Bàscula! Tenien actuacions de talents joves i de diversos DJs. “Nosaltres tenim la capacitat d’arribar a tots els públics, i per això és tan important que hi participem, perquè tot això no es perdi”, deia “la Vanessa Cerezuela, d’uns 19 anys.
I a l’altra banda, pel públic més gran, també hi van haver propostes nombroses. En va destacar el concert de l’orquestra la Valenciana, 70 músics en directe actuant als Jardins de Can Sabaté, emocionaven un auditori meravellat per la posada en escena. “És d’un nivell extraordinari, no havia vist mai jo una cosa així tan a prop de casa”, era la conversa entre dues veïnes en acabar. I en les xarxes socials tot eren lamentacions dels que no s’havien assabentat.
L’Esther Álvarez, que no es va perdre cap activitat, al concert de les havaneres comentava: “Sortir al carrer i adonar-te que la gent es coneix, et parla i fa barri, és molt enriquidor”. L’acompanya la Irene Antúnez, que hi afegia: “el fet que ens coneixem entre veïns i veïnes fa que ens ajudem entre nosaltres”. La gresca, l’entusiasme, la col·laboració i la complicitat que s’ha vist al carrer aquest dies ho demostren.