Els peus són els grans oblidats del nostre cos. La major part del temps estan tapats i no en tenim massa cura.
És la part del cos més llunyana del cor i pot ser on pitjor arribi la sang.
Els peus ens permeten la mobilitat. Suporten el nostre pes i l’ equilibri del nostre cos. Són els responsables de les activitats de la nostra vida quotidiana i els hem de cuidar durant totes les etapes de la vida.
Els problemes dels peus acaben tenint repercussions a l’esquena, turmells , genolls o malucs.
Requereixen unes cures bàsiques per a mantenir una bona salut:
-HIGIENE I CURA DELS PEUS:
- Cal rentar els peus diàriament, amb aigua tèbia i sabó neutre.
- Eixugar-los bé , sobretot entre els dits, per evitar infeccions , sobretot per fongs.
- Hidratar la pell diàriament, després de la higiene . No posar crema entre els espais interdigitals, per evitar l’aparició de fongs. Hidratar els peus ,turmells i cames, en sentit ascendent, per afavorir el retorn venós.
- És aconsellable tallar les ungles dels peus després del rentat, ja que és quan estan menys endurides. Cal fer-ho amb tisores de punta roma. És convenient tallar les ungles dels peus rectes, de manera que quedin en forma de quadrat , una mica bisellades als angles i no excessivament curtes. Millor llimar-les que tallar-les.
- En cas d’ungles engruixides ,ulls de poll o durícies és convenient demanar consell al podòleg, que valorarà l’estat de la pell , les ungles i la petjada, i si cal recomanarà plantilles i farà el seguiment.
- Per evitar malalties transmissibles, les sabates, mitjons i instrumental de tall han de ser personals i intransferibles.
-SABATES I MITJONS:
- Adaptar el calçat al peu, no el peu al calçat.
- Utilitzar calçat adequat al peu i a l’estació de l’any. És recomanable que les sabates siguin de materials transpirables i tous, amb punteres arrodonides.
- El taló ha de tenir de 2 a 4 cm .
- És convenient que les sabates tinguin un sistema de cordat o de fixació al peu, i així evitar caigudes i traumatismes.
- S’ha d’evitar que les soles de les sabates siguin primes i és convenient que siguin antilliscants.
- Sempre s’han d’emprovar els dos peus, ja que la majoria de persones tenen un peu una mica més gran que l’altre i sempre cal prendre com a referència el més gran.
- És aconsellable comprar les sabates a l’última hora del dia, que és quan els peus estan més amples i emprovar-les dempeus.
- És important utilitzar mitjons de fibres naturals(cotó, fil, llana) per afavorir la transpiració de la pell i evitar la humitat. Els mitjons no han de deixar mai marques de compressió.
Davant de ferides o lesions als peus podeu consultar amb el vostre equip de salut que us donarà les recomanacions o realitzarà les cures.
Gemma Roig, Miguel Municio( EIR) i Cristina López(EIR)
Infermeres i infermer CAP Doctor Carles Ribas