35 anys fent premsa de barri i acompanyant el veïnat

Al centre, la regidora Raquel Gil entregant el present del districte a la presidenta de l'AMCL, Yohany L. Ayala. Li acompanya el regidor Marc Serra, president del Consell del Districte. A la dreta, Victoria Posadas, presentadora de l'acte i responsable tècnica de l'emissora.

Pau Llopis/Y.L.A.

Enguany l’Associació de Mitjans de Comunicació Local (diari La Marina, ràdio La Marina FM 102.5 i web lamarina.cat) estem de celebració i d’enhorabona. Ja són 35 anys al capdavant de la informació del nostre barri i del districte. Trenta-cinc anys d’esforç, d’il·lusió, i per sobre de tot, de ganes de fer una feina amb rigor que informi al veïnat de la Marina.

Un projecte que va néixer de la voluntat de donar oportunitats al jovent, ha treballat per esdevenir un mitjà informatiu referent, produir continguts de qualitat, formar ciutadans conscients i exigents, contribuir a la normalització lingüística, fer barri, cuidar els col·lectius amb risc d’exclusió, i buscar sinergies amb altres projectes enfortint la xarxa local d’entitats i de mitjans de comunicació.

Aquests objectius els hem mantinguts del 1988 ençà. Un barri amb una història rica, que d’un espai agrícola avui ha esdevingut un pol d’atracció d’un miler d’empreses de tota mena, repartides entre la Fira de Barcelona, el polígon de la Zona Franca i el Port. Tot això suposa un 10,5% del PIB de Catalunya, del 31% que en representa Barcelona. També és un barri en expansió amb prop de 30 mil veïns i veïnes més que arribaran en les properes dècades. En definitiva, un barri essencial per a la ciutat.

Però la història i el pes d’aquest barri van molt més enllà de les seves indústries i habitatges. Un teixit associatiu i veïnal com cap altre”, s’hi va sentir al Sopar de Nadal de l’AMCL. Per tant, quina millor manera de celebrar aquesta història conjunta, de la Marina i de l’AMCL, que en un sopar de Nadal, on vam ser gairebé tots?

La vetllada es va celebrar el divendres 1 de desembre, a l’Hotel Leonardo Royal, al número 40 del carrer dels Alts Forns. Les abraçades, els petons i els retrobaments van ser la tònica general de la reunió, que va arrancar amb un vídeo sobre la història de la nostra Associació de Mitjans de Comunicació Local, les inicials de la qual ja diuen alguna cosa de com va anar la nit, amb

Alegria: com la de les veïnes del Centre Cultural Estrelles Altes en rebre per sorpresa el nostre reconeixement.

Memòria: Una celebració, que a banda de reconèixer el que fa avui el veïnat, recorda tot el que han fet aquells qui ens han precedit i d’on venim.

Caliu: el de la reunió d’una gran família com és el barri de la Marina.

Llàgrimes d’emoció: com les de la Luisa Montero, de l’Escola Dominical Undebel, quan va rebre el seu guardó i li va dedicar unes paraules a la seva mare i “principal referent”.

Una nit animada, diferent, de reivindicació i celebració enmig d’un context polític i global canviant i força incert, que vam oblidar almenys durant l’aplec.

Van presentar l’acte i els guardonats la Victòria Posadas, el Pau Espí i el Pau Llopis, periodistes i tècnics col·laboradors d’aquesta casa. Tots tres van explicar l’experiència i l’oportunitat que han tingut a La Marina de créixer professionalment. A continuació, va prendre la paraula l’actual director de l’emissora i soci fundador, Juan Antonio Reyes Blanco, qui va remarcar “tot l’esforç i alhora l’orgull” que era per tots els membres de l’AMCL dur a terme la tasca diària de fer d’altaveu de les realitats i sensibilitats que aplega el barri, atenent “la pluralitat de tots els grups polítics… Volem seguir construint consensos per empènyer les reivindicacions que tenim.” Va aprofitar per recordar-nos que l’AMCL va néixer realment fa 40 anys i que va arribar tenir una emissora de televisió local i una unitat mòbil al Polvorí… que mai no en va sortir al carrer.

Després, hi va haver les al·locucions del president de la Mesa del Consell, Marc Serra, i de la regidora del districte, Raquel Gil. Serra va destacar la forma en què treballen projectes associatius amb ànima de barri i que “fan una labor professional informativa i de formació, sovint en situació de precarietat”. Gil, per la seva banda, va posar en valor el fet que el projecte arribi als 35 anys “contribuint a teixir vincles i treballant amb il·lusió, compromís i rigor”. Tots dos van entregar un present del Districte de Sants-Montjuic en agraïment per la feina de l’AMCL a la seva presidenta. Era la façana de la Regidoria en color plata i de format mitjà que la Yohany L. Ayala rebia il·lusionada i agraïa a continuació a tots els presents.

L’Associació de Comerciants, la Fundació Mans a les Mans o la Fundació Pere Closa, més una vintena d’entitats del barri, gairebé totes les federades a la Unió d’Entitats, ens acompanyaven en ocasió tan especial per als mitjans de la Marina (vegeu la llista sencera a la pàgina…). Entre les autoritats que també van voler ser-hi per fer costat hi era la regidora Neus Munté, el Síndic de Greuges de Barcelona, David Bondia o la presidenta del Col·legi d’Arquitectes a Barcelona, Sandra Bestraten. Tots participaven en l’entrega dels reconeixements, conjuntament amb les representats de les entitats com Rosalia Fernández, Judit Raso, la Mei Márquez…

A continuació, la projecció d’un curt sobre la relació del barri amb el mitjà va donar el tret de sortida perquè els convidats poguessin gaudir d’un deliciós sopar. Timbal d’albergínies i fruits de mar, l’entrant. I el medalló de lluç al vapor amb salsa de marisc o la galta de castanyes i salsa en reducció de Ribera del Duero, el plat principal. A les postres, lingot de tres xocolates, amb l’acompanyament musical de la violoncel·lista Anna Ripoll, veïna i estudiant de l’Escola Superior de Música de Catalunya. Peces com My Way (popularitzada pel Frank Sinatra) o el Cant dels ocells, del mestre Pau Casals, van commoure els assistents.

La nit s’encaminava així cap al plat fort, els reconeixements entregats a veïns, veïnes, entitats i empreses que treballen des del compromís perquè el vagó de la Marina no es desenganxi de la locomotora barcelonina. I perquè els qui l’habiten la continuïn sentint com el barri més especial de tot Barcelona.

Els primers reconeixements arrencaven amb la Luisa Montero, per ser una “referent de l’educació”. Emocionada, aconseguia dir unes paraules per “la seva gent” que li fan costat, entre les quals la mare i el seu marit, “per no tallar-li mai les ales”. Seguia la Isabel Valiente. Maria Eugènia Miranda, la seva filla, hi rebia el guardó “feliç de participar” i amb paraules que descrivien l’entusiasme permanent que empeny la seva mare.

Venia després l’Amor Gonzalez, qui destacava la feina de les seves companyes de l’equip de Serveis a les Persones del Districte, i de la xarxa d’entitats del barri, a més de la feina conjunta amb Joan Barutell, expresident de l’AMCL. Totes, persones compromeses amb la Marina, més enllà del seu espai exclusiu de treball.

Tot seguit, corresponia destacar les persones que porten a l’ADN els valors que promouen els mitjans. Així, enguany el guardó és pel Rubén Cruz, revisor de textos i assessor lingüístic en català. Al seu torn, breument va explicar la seva experiència com a nouvingut de Madrid i l’estima per la llengua i, amb paraules del periodista Carles Capdevila, la voluntat de ser-hi: “Hem vingut en aquest món a estimar i ser estimats, a donar i a rebre, a relacionar-nos. Sense empatia no hi ha intercanvi, no hi som.”

El segon bloc dels reconeixements era dedicat a les entitats i els equipaments que reflecteixen el caràcter del barri. Hi començava el potent equip, majoritàriament femení, de l’Associació de Veïns i Veïnes d’Eduard Aunós, Cases Barates. Mari Carmen Portolés, Ginesa Pérez, Maria Àngeles Juárez i Manel Coronado pujaven a l’escenari.

Aquest últim era el delegat per prendre la paraula. Coronado va manifestar la importància de treballar conjuntament i fer possible que el tarannà familiar del qual gaudim a la Marina no es perdi i el puguem traslladar al nou veïnat que ens hi arriba.

Després, era el torn de l’equipament que gaudeix del consens veïnal majoritari quant a servei eficient i equip proper, obert i flexible: la Biblioteca Francesc Candel. La directora, Àngels Migueles, i Joana Castell Mengual, també de l’equip, el recollien. “Mira que a la biblioteca tenim fulls i fulletons per repartir, però la gent espera el diari la Marina, i quan arriba desapareix de seguida”, comentaven entre agraïments pel guardó.

Altra entitats destacada era Òmnium Cultural Sants-Montjuic; Muntsa Farré, Rosa Mas i Frederic Zorrilla, membres de la directiva i responsables de zona de la Marina prenien tot seguit protagonisme. “M’he fet meu el barri malgrat no viure aquí”, deia la Muntsa. “La campanya d’Òmnium Lluites Compartides volia reflectir unes persones i un barri fets a si mateixos, que han cohesionat el país i ampliat l’imaginari col·lectiu des de mitjans del segle passat en implicar-s’hi, en lluites polítiques, socials i laborals”, eren les paraules d’en Frederic.

I “que el món respiri i acabin totes les guerres”, acabava Rosa Mas.

I entre l’alegria i alguna copa compartida en aquelles hores, gairebé al final, hi va haver dos reconeixements sorpresa que no van resistir les temptadores ganes de provocar l’efecte de l’inesperat. La primera va ser per a la Dra. Carmen Asensio Pasqual, oftalmòloga que ara es jubila. “Heu aconseguit sorprendre’m… des que vaig arribar, fa més de 30 anys, he gaudit molt de l’ambient familiar que es respira al barri”. I la segona sorpresa era pel Centre Cultural Estrelles Altes. El grup de dones rere d’iniciatives tant exitoses com el Pessebre Vivent, entre moltíssimes altres. Filomena Casado, Maria Espinosa, Esther Recacha, Montse Martínez Rodríguez, Milagros Temprano Andres i Toñy Fernández hi eren sense esperar-s’ho! Tant que van pujar a l’escenari una mica incrèdules. “Treballem des de l’estima al nostre barri i conscients que hi ha gent que ha fet possible que arribem on som i de tota la feina que hi ha per endavant”; entusiasmades, prenien el micròfon Toñy i Milagros.

Somriures, cares de felicitat i sonors aplaudiments van acompanyar totes les entregues. El posterior brindis de l’Abdó Florencio, de la directiva de l’AMCL, va ser la cirereta del pastís per a un acte memorable. I on hi va haver menció a la carta de felicitació que l’alcalde Jaume Collboni va dirigir a la presidenta.

La convicció que és possible fer un periodisme rigorós, proper, compromès amb el barri, des del barri i pel barri, no ha estat ni és fàcil, però la seva necessitat és una convicció compartida per tots els i les sòcies de l’AMCL. Fortes per les batalles viscudes, els mitjans de la Marina són més vius que mai i amb ganes d’afrontar tot el que vingui!

L’alcalde ens ha felicitat!

Agraïments a tots els que ens vau acompanyar i ens feu costat:

Agraïments

A les persones, socis i sòcies de l’entitat.

L’equip de l’emissora i el diari.

Les entitats i associacions de la Marina i de la ciutat. 

Els nostres clients

Els amics, amigues, veïns i veïnes que ens feu costat.

Entitats:

La Unió d’Entitats de la Marina, l’Associació de Comerciants de la Marina, la Fundació Mans a les mans, la Biblioteca Francesc Candel, La Cooperativa Viserveis, Òmnium Cultural Sants-Montjuic. 

Les Associacions de veïns i veïnes de Can Clos, de Polvorí, d’Eduard Aunós, i de Sant Cristòfol.

I les de caire cultural i esportiu: Folk Montjuic, L’associació Guineocatalana, Associació Escola Dominical Undebel, El Centre Cultural Estrelles Altes, els artistes de la Marina, l’Escola de Futbol Àngel Pedraza i el Club de futbol Atlètic Ibèria

 Regidors/es de l’Ajuntament.

Raquel Gil, regidora del Districte de Sant-Montjuic. Marc Serra, president del Consell i Neus Munté, portaveu de Junts a l’Ajuntament.  

També al Síndic de Greuges de Barcelona, David Bondia; a la presidenta del Col·legi d’Arquitectes a Barcelona, Sandra Bestraten.

Als Consellers/es del districte

Eudosio Gutiérrez i Núria Pey, del PSC. Georgina Lázaro, Albert Torelló i Jofre Mont, de Junts. Ana Trapero, de BEC,  Jose Antonio Calleja del PP i Francesc Almacelles d’ERC.

L’equip tècnic del Districte de Sants-Montjuic, direcció de Servei a les Persones i al territori

Ariadna Ros, Amor Gonzalez i Elena Molina 

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.