Després de vuit mesos d’existència el Club Sants Gimnàstic ofereix ja classes setmanals i “Tastets” a les diverses escoles del barri.
El projecte té dues vessants, l’esportiva i la social. Després de molts papers la idea inicial d’una exgimnasta és ja oficialment un club amb dues seus diferenciades però complementàries. L’una és al complex Bardena, al carrer Galileu, al cor del barri de Sants. Allà un grup de vuit nenes d’entre 5 i 6 anys segueixen un parell de classes setmanals d’una hora i quart de durada, amb l’objectiu de polir poc a poc la seva tècnica en les diverses disciplines que comprèn la gimnàstica artística: terra, barra i paral·leles.
L’altra és al gimnàs que gestiona i cedeix de franc l’Escola Àngel Pedraza, a la mateixa plaça del barri de Can Clos. Els divendres a la tarda resta obert per oferir sessions particulars a tot aquell que ho sol·liciti. En el primer cas es busca consolidar, lluny de la competició, un grup esportiu que tingui continuïtat. En el segon és de moment una porta oberta a una nova experiència que proposa alternatives, per a tots els nens i nenes, sense distinció de sexe, a excessos i mals hàbits quotidians com ara mirar la televisió massa estona, jugar a la consola o maldar pel carrer.
La Marta, la presidenta, la seva sòcia, la Francesca, i la Patrícia, l’entrenadora, coordinen, planifiquen i efectuen les diverses activitats que duu a terme el nou Club Sants Gimnàstic, fundat el passat mes de setembre. La pràctica és única a La Marina i complementària a Sants amb l’altra entitat de la zona, el Club Gimnàstic Barcelona (vegeu article del mes d’abril) que s’hi dedica. Els preus són accessibles i necessaris per cobrir les despeses de material i lloguer. La feina la condueix la passió i per tant és, com tantes altres, voluntària i sense afany de lucre. La retribució és la formació d’infants i l’educació i els valors que els comporta l’esport. La disciplina, la solidaritat, el treall en equip, la concentració, la coordinació, el respecte, la humilitat, la psicologia, l’autoconeixement, es guanyen poc a poc i amb l’hàbit adoptat. A nivell esportiu s’intenta que les nenes tinguin una base sòlida, tan tècnica com física.
El treball aquí, lluny d’exigències rígides, es basa sempre en jocs i competicions de petit format que puguin arrencar somriures a les menudes, perquè divertir-se, cosa bàsica i essencial en una edat tan primerenca, esdevingui a més aprenentatge i fruit futur. A nivell social, treure els nens de la inactivitat, el desdeny o l’exclusió, molt presents als nostres barris, són els objectius de primer nivell. Amb aquest motiu el club ha aconseguit la donació de beques, que ofereix l’Ajuntament de Barcelona, per cobrir els diners a aquells pares que no puguin pagar una classe única o bé un curs per als seus fills.
Està provat per estudis i estadístiques diverses que un infant es concentra més a l’escola, que és més eficaç i actiu a casa, i que és capaç d’organitzar molt millor el seu temps si realitza periòdicament alguna activitat esportiva. És per això que la pràctica física va molt lligada al món terapèutic, i que es busca extendre-la al màxim com un bé social, especialment en aquells indrets de la ciutat, com el nostre, en què històricament la marginació o el fracàs escolar ha estat més gran. El Club Sants Gimnàstic forma part de la Taula d’Esports, tant de Sants com de La Marina.
Dins la Taula hi ha molts projectes que incideixen especialment en l’educació de la infància per crear una societat millor. És en aquest sentit també que es va engegar el projecte “Tastets” que el club està duent a terme amb molt d’èxit. Es tracta de classes de gimnàstica que s’han fet amb una periodicitat d’una o dues vegades per setmana durant aquest mes de maig, dins l’horari lectiu d’educació física de les diverses escoles del barri, Bàrkeno, Ramon Cases, etc, i també en les del barri de Sants.
Allà s’hi mostren pràctiques bàsiques d’aquest esport com figures, verticals, tumbarelles, o diversos jocs que n’obren una de nova a l’amalgama de possibilitats que és bo que un infant contempli per triar. D’aquestes classes s’ofereix la possibilitat de poder continuar en les que disposa el club o bé de participar també en jornades que organitza l’entitat. Jornades com les dues que han tingut lloc fins ara: una matinal d’esports a La Bàscula al mes de febrer, i una sessió de foment de l’esport femení, a la Plaça Joan Pelegrí, el passat dia 16 de maig, amb proves i competicions combinades de futbol sala, handbol, softball, bàsquet, atletisme i gimnàstica artística.
D’ara endavant i en primer lloc, el club es marca una fita bàsica. Consolidar i poder dur a terme el primer Campus d’Estiu, que tindrà lloc entre finals de juny i finals de juliol. Són un total de 5 setmanes amb preus setmanals i mensuals, amb horaris intensius de matí o bé de tota la jornada, amb dinar inclòs. A banda de la pràctica gimnàstica el campus comprèn jocs de pista i d’aigua, dansa, piscina, sortides a l’exterior i altres sorpreses. Més enllà d’això i a mitjà termini, es mirarà que les classes que ara al juny acaben es reprenguin amb el mateix grup de nenes o superior a partir del proper mes de setembre.
Aquí no hi ha tall per nivell, tan principiants com experts s’engloben en una mateixa sessió sempre que una sola entrenadora ho pugui assumir, en cas contrari s’haurien de crear grups diversos. Des de nenes de 3 anys fins a l’adolescència poden participar d’una activitat molt completa a nivell físic: flexibilitat, resistència i explosivitat, i també a nivell mental, concentració, coordinació i disciplina. Per cert, i un hi participa ja, l’escola és oberta també als nens, que en aquests primers anys de vida, tenen pràcticament molt poca diferència de qualitats físiques i psíquiques amb les nenes. Només cal separar-los més endavant, amb les diferències pròpies que els exigeix la competició, que aquí no és una finalitat, sinó una possibilitat que potser sí o potser no, caldrà contemplar a llarg termini.