Dra. Maria Inmaculada Gil Canalda
CS Doctor Carles Ribas
El proper dia 28 de maig se celebra a Espanya el Dia Nacional de la Nutrició, aquest any amb el lema “Nutrició i gastronomia, una aliança d’èxit”.
Gastronomia i nutrició són dues disciplines que han de confluir per afavorir la promoció d’una alimentació saludable i sostenible on la gastronomia s’encarregarà de preparar receptes amb un valor nutritiu correcte i la nutrició ens dirà quins són els nutrients necessaris per aconseguir-ho.
Al nostre mitjà tenim les eines apropiades per assolir la seva unió: seguir la nostra dieta mediterrània, que s’ha convertit en el referent mundial d’una alimentació sostenible i saludable.
Com tots sabeu, la dieta mediterrània implica consumir diàriament cereals integrals, verdures, hortalisses, fruites, làctics i oli d’oliva. Setmanalment, hem de menjar llegums, que barrejats amb els cereals tindrem un aliment amb proteïnes d’alt valor nutritiu, saborós i barat. I també setmanalment menjarem peix i marisc, carns blanques, ous i fruits secs.
Si tenim en compte la situació econòmica actual, una alimentació mediterrània sana i saborosa no està renyida amb què sigui econòmica i sostenible, tenint en compte que hem de menjar prioritàriament els aliments de temporada i propers.
Respecte a les tècniques culinàries, les més saludables no estan renyides tampoc amb el sabor. Un aliment al vapor, a la planxa, al forn ben condimentat amb espècies serà molt agradable de menjar. Els pèsols també són saludables ja que gràcies als utensilis actuals, com l’olla a pressió o cassoles antiadherents, els podem fer amb poc oli i poc temps i la proporció de carn serà poca. A més, les fritures, si les fem correctament i ocasionalment, no afecten amb tenir una bona salut.
En recuperar les receptes de les nostres mares i àvies, i modernitzar-les amb les eines i tècniques culinàries actuals, recuperarem salut i cultura i, implicant als nostres fills a la cuina i tot el seu procés, els ensenyarem a menjar bé. La manca de temps no és excusa per no fer-ho, podem cuinar i congelar plats ja preparats, fer preparacions que serveixin com a base per cuinar altres plats avançant temps a la cuina, etc. I encara que només sigui un cop al dia, procurem fer un àpat en família.
Finalment, recordem que la dieta mediterrània afavoreix la convivència amb els altres i l’exercici físic.
Aprofitem la celebració d’aquest any per recuperar la nostra dieta i compartir-la amb la nostra família i amics.