La Salut i els plàstics

El dia 3 de juliol és el Dia Mundial lliure de bosses de plàstic, on es reivindica la reducció d’aquest tipus de material, atès que la continua acumulació de plàstic en el nostre medi i en els éssers vius podria derivar en un problema real de Salut Pública.

En l’actualitat estem fent un abús en la producció i en el consum de plàstics d’un sol ús, la qual cosa està provocant greus conseqüències sobre el planeta. Més del 99% dels plàstics es fabriquen a partir de derivats del petroli, gas natural o carbó, els quals són recursos contaminants no renovables.

Les bosses de plàstic tarden més de 500 anys en descompondre’s. Es calcula que cada persona gasta una mitjana de 230 bosses de plàstic a l’any, el que representa més de 500 bilions de bosses de plàstic a tot el món. Segons l’Organització de les Nacions Unides, només el 9% del plàstic utilitzat arreu del món es recicla.

Avui en dia, en el context de la pandèmia per COVID-19, la contaminació per plàstics d’un sol ús ha augmentat i es preveu que anirà en augment a mesura que avanci el desconfinament.

I on va a parar el plàstic que no es recicla?

Als oceans arriben prop de 8 milions de tones de plàstic cada any, on aquests residus suposen una greu amenaça per les espècies marines i els seus hàbitats, i indirectament, també pels humans. Segons els últims estudis, un de cada 6 peixos que es venen, contenen microplàstics en el seu organisme, per tant, el plàstic és dins de la xarxa tròfica.

Les persones estem exposades dia a dia a una dieta plastificada i no en som conscients. Les substàncies que componen el plàstic estan presents en el nostre cos i afecten la nostra salut. Segons els experts, encara que aquestes substàncies a les quals estem exposats es puguin eliminar diàriament, l’exposició continuada està vinculada a l’aparició de malalties endocrines que alteren l’equilibri hormonal i el desenvolupament embrionari i fetal.

Què podem fer nosaltres per reduir-ne el consum?

  • Optar per utilitzar ampolles reutilitzables o de vidre, enlloc de comprar aigua embotellada en envasos de plàstic.
  • Fer servir bosses reutilitzables quan es va a comprar, com bosses de tela, paper o cistelles. També és recomanable comprar productes a granel i evitar els aliments envasats amb plàstics.
  • No utilitzar vasos, coberts, plats de plàstic ni palletes. Es poden substituir pels de cartró.
  • Embolicar l’entrepà amb fundes de tela o plàstic reutilitzable per evitar el paper d’alumini.
  • Llençar les mascaretes quirúrgiques, guants de làtex o nitril, ulleres o pantalles al rebuig. Per altra banda, les ampolles de solucions hidroalcohòliques llençar-les al contenidor d’envasos.
  • Millorar la manera en què es gestionen els nostres residus i reciclar correctament. Separant els residus que cadascú genera, ens ajudarà a prendre consciència de la quantitat de residus que generem i com reduir-los.

 

Cristina López Alayeto

Infermera Resident d’Infermeria Familiar i Comunitària del CAP Dr. Carles Ribas

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.