Les persones dependents de la Marina necessiten voluntaris

Parlem amb la Luci Pérez, presidenta de l’Associació de Familiars Cuidadors de Persones Dependents

SARA TORREMOCHA|

Donar un respir als cuidadors de persones amb dependència. Aquesta és la proposta de l’Associació de Familiars Cuidadors de Persones Dependents, una entitat que va néixer al barri fa uns sis anys i que, tal i com indica el seu nom, està formada per persones que s’encarreguen de tenir cura de familiars que tenen un grau de dependència determinat.

Fa mesos que es van adonar que hi havia gent disposada a fer voluntariat perquè els cuidadors poguessin tenir un moment per ells. “Necessiten desconnectar, perquè sovint la duresa de la realitat els supera”, explica la Luci Pérez, presidenta de l’entitat.

Tot i que a nivell psicològic els cuidadors necessiten un descans, es senten culpables. “Porten tant de temps renunciant al seu espai propi, que els hi costa acceptar la necessitat de recuperar-lo, sense sentir que estan abandonant els seus familiars”, comenta la Luci. Explica que la qüestió és “trencar barreres”: el primer dia els hi costarà, però després podran gaudir d’aquest temps lliure sense remordiment. Els cuidadors han de veure que  hi ha persones que poden cuidar bé del familiar dependent i que qualsevol empitjorament en el seu estat de salut no és culpa de ningú.

Per tenir aquest descans, hi ha cuidadors que es poden permetre econòmicament contractar a una persona i  altres reben algú que els ajudi des de Serveis Socials. “Perquè l’administració t’enviï un voluntari has de sol·licitar aquesta ajuda, i no tothom que ho necessita ho fa”, assegura la Luci i continua “també hi ha una selecció depenent del grau de dependència del pacient”.

I es van posar mans a l’obra. “No disposàvem de cap suport econòmic, així que vam començar a treballar per crear un grup de voluntaris del barri que ajudés a persones també del barri”, comenta la presidenta. “Som conscients que hi ha qui necessita aquest suport, però sovint els hi fa vergonya reconèixer-lo, perquè a la Marina tothom es coneix”, assegura.

Fa mesos, l’Associació de Familiars Cuidadors de Persones Dependents van posar-se en contacte amb els Serveis Socials, que són qui seleccionen els voluntaris. Alguns s’adrecen directament allà i altres es redirigeixen des de l’entitat. També van informar sobre el projecte a la fundació Amics de la Gent Gran, del barri de Gràcia, que formen els voluntaris que treballaran amb els dependents.

El voluntari pot ser qualsevol individu que vulgui destinar una o dues hores a la setmana a fer companyia a una persona dependent. L’associació pretén establir una dinàmica constant en la relació entre voluntari i pacient: el servei sempre s’hauria de dur a terme el mateix dia a una hora concreta i per la mateixa persona. “Així el pacient s’acostuma i el voluntari assumeix la responsabilitat i el compromís del servei: no volem qualsevol cosa, sinó un voluntariat consistent i que duri”, assegura la Luci.

A l’actualitat, es troben a l’etapa de selecció dels voluntaris i esperen tenir un grup important abans de l’estiu, perquè al setembre ja es pugui oferir aquest suport. “Nosaltres tenim esperances, però temem que la gent no s’impliqui”, lamenta la Luci. La tasca del voluntari és bàsicament fer companyia el malalt, parlar amb ell o llegir-li algun llibre. I conclou: “el servei és un benefici mutu, el voluntari sentirà satisfacció per la seva feina  i les persones amb dependència estaran contentes, elles només volen rebre carinyo”. 

Imatge: www.rosasantjordi.cat

1 COMENTARI

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.