2021 ,l’any de l’alimentació sostenible

Aquest any que acaba de concloure, Barcelona ha estat la capital mundial de l’Alimentació Sostenible i s’han dut a terme un munt de projectes i esdeveniments relacionats amb l’alimentació sostenible. L’alimentació és un procés biològic i sociocultural bàsic que afecta a tots els aspectes de la vida: salut, economia, cultura i aspectes socials. Actualment s’ha situat al mig dels grans reptes mundials vers les emergències tant climàtiques com ecològiques, socials i sanitàries i ha quedat demostrat que la forma en què es produeixen els aliments, es consumeixen i es malbaraten influeix tant en la salut de les persones  com en la del planeta.

 Organismes tant internacionals (FAO, OMS), com nacionals (Ministerio de Sanidad y Consumo), locals (Ajuntament de Barcelona), i sanitàries (SENC, IFMED) entre d’altres estan desenvolupant estratègies i projectes per avançar en aquest camí.

L’alimentació sostenible consisteix en alimentar a tota la població d’una forma que beneficiï a les persones, al planeta i als territoris.

 Per saber com podem aconseguir una alimentació més sostenible, recordarem el Decàleg de l’Alimentació Sostenible: Declaració de Gran Canaria 2016:

  1. Escull i menja aliments de proximitat. Comprats a mercats locals, sense envasos de plàstic
  2. Consum aliments de temporada, tenen les millors característiques organolèptiques i nutricionals
  3. Revaloritza aliments i receptes tradicionals i locals
  4. Aprèn a comprar i cuina en companyia, incloent als nens
  5. Planifica els menús i les compres. Evita el malbaratament dels aliments i recicla
  6. Prioritza els aliments vegetals, fruites i verdures. I modera el consum de carn, derivats i  làctics
  7. Utilitza la biodiversitat terrestre i aquàtica de forma sostenible per garantir la seva continuïtat.
  8. Interessa’t per la sostenibilitat i l’equitat dels procediments agrícoles, ramaders i pesquers
  9. Gaudeix convivent i del plaer del menjar, sempre amb equilibri i moderació
  10. La Dieta Mediterrània representa un dels exemples més emblemàtics de l’alimentació saludable i sostenible

Al 2019, la Comissió Eat-Lancet , fundació global sense ànim de lucre creada per catalitzar la transformació del sistema sanitari, va reconèixer a la Dieta Mediterrània com un model universal de dieta saludable ja que cuida tant la salut de les persones com la del planeta. Això queda reflectit a la nova piràmide de la Dieta Mediterrània creada al 2016 per la Fundació internacional de la Dieta Mediterrània.  

Inmaculada Gil Canalda

Metgessa de Família.

CAP Doctor Carles Ribas

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.