Com prevenir les pedres al ronyó?

El càlcul renal o pedra es forma dintre del ronyó a partir de substàncies que es troben a l’orina. Tres de cada cinc persones que han patit un còlic de ronyó i han expulsat la pedra tindran un nou càlcul en menys de deu anys.

La mesura preventiva més important i que serveix per a tots tipus de pedres és augmentar la quantitat de líquids, més de 2,5 litres al dia (uns 12 gots), preferiblement aigua i sucs de fruita natural, per aconseguir orinar al menys 2 litres al dia. Beure s’ha de convertir en un hàbit, fixant moments per fer-ho de forma rutinària controlant les quantitats, així aviat esdevindrà un costum automàtic.

Les següents mesures també serveixen per a tots tipus de pedres: Eliminar de la dieta la sal, la carn, la cafeïna (cafè, coca-cola), el té i el cacau.

En tercer lloc, convé orinar en un recipient o filtrar la orina per analitzar la composició del càlcul, que pot ser molt variada, però les dues substàncies més freqüents son:

  1. Oxalat de calci, en aquest cas cal eliminar els aliments rics en oxalat como les fulles d’espinacs, bledes, endívies, remolatxa, nous i cacauets, i prendre aliments cítrics como el kiwi o la taronja. A més de seguir consumint llet i derivats, perquè els aliments rics en calci no son els responsables dels càlculs urinaris.
  2. Àcid úric, que pot acumular-se a les articulacions i produir artritis gotosa, però altres vegades s’acumula al ronyó produint pedres o alterant el seu funcionament. Cal eliminar la carn como s’ha dit anteriorment, i també vísceres, embotits, peix blau petit, mariscos i alcohol, consumint preferiblement aigua bicarbonatada que afavoreix l’eliminació de l’àcid úric per la orina. Cal tenir cura i no automedicar-se, l’aspirina augmenta l’àcid úric.

Completar la prevenció fent exercici físic i evitant el restrenyiment que afavoreix la repetició de còlics.

L’ús de medicaments per evitar els còlics depèn del tipus de pedra que es formi en cada cas i per això es important intentar recollir els càlculs per analitzar.

Si fent tot el que està al nostre abast per prevenir el còlic torna a apareix dolor intens o coïssor o sang a la orina, acudir al Centre de Salut, també si disminueix el volum d’orina al augmentar els líquids, si està embarassada, si té només un ronyó funcionant o qualsevol malaltia que augmenti el  risc de complicacions.

CAP La Marina

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.