La regidora de l’Ajuntament de Barcelona, Eva Baró, exposa al barri la problemàtica actual de l’habitatge

Considera que en aquesta qüestió s'ha de "picar molta pedra perquè no hi ha solucions màgiques"

Fotografia: Yaiza Sánchez

Text: Albert Aguilar

En un context polític on la victòria en vots d’Esquerra Republicana de Catalunya per l’alcaldia de Barcelona no ha estat suficient per governar la ciutat, la regidora a l’Ajuntament de Barcelona i diputada d’Esquerra Republicana a la Diputació de Barcelona, Eva Baró, ha vingut al barri el passat dimecres 5 de febrer a parlar sobre la problemàtica actual de l’habitatge a la ciutat.

La regidora planteja la qüestió com un problema estructural de pujada de preus que es pot resoldre tot regulant uns preus límits dels lloguers, i considera que des de l’Ajuntament han tractat “d’una forma molt simplista un problema que és molt gros” i han generat unes expectatives inassolibles.

Actualment a la ciutat de Barcelona només hi ha un 1,8% de l’habitatge de lloguer assequible. Segons la regidora això comporta entre altres coses un risc d’exclusió residencial per moltes famílies que no es poden permetre un lloguer on i com volen. Tot i aquesta dada i aquest risc evident,  Baró sosté que hi ha un consens generalitzat  tan tècnic com polític per arribar a un 15% del parc social assequible, conegut com a “xifra de solidaritat urbana”.

Un 15% d’habitatge assequible de lloguer a Barcelona implicaria disposar de més de 100.000 habitatges. Un parc tan crescut ens permetria un coixí en resposta a situacions de risc econòmic. Ara mateix el parc té 13.000 habitatges i es pot aspirar a construir uns 20.000 més però aquesta obra trigaria entre sis i vuit anys.

Baró ha esmentat els diners, el temps i la cooperació entre les administracions com als tres factors que cal incrementar per combatre l’impacte social de la pujada estructural de preus dels lloguers a la ciutat. També ha assenyalat els “punts d’esperança”, com ara un decret de l’alcaldia acabat de signar el mateix dia que obligarà els gran propietaris a oferir un lloguer social, és a dir, una llar amb un preu molt per sota del mercat per llei.

Al torn de paraules, la presidenta de l’Associació de veïns de Can Clos, Rosalia Fernández, va ser la primera en exposar-li que, després de més de 30 anys com a llogaters de vivendes municipals, hi ha famílies al barri a les quals no se’ls dona l’opció de comprar el pis os viuen. Entre més intervencions, un altre veí, el Joan, ha proposat quatre mesures, entre les quals que les empreses promotores es vegin obligades a construir un percentatge mínim de pisos de protecció oficial.                                                                         

Per acabar, la Consellera de districte, Lourdes Vidrier, ha informat que ERC ha apujat la partida d’ajudes a les oficines del Consorci d’Habitatge de Barcelona.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.