“Regreso a casa”

Gong Li (50 años), musa del realizador y motor de esta dramática historia. // Fotograma.es.

La nova pel·lícula de Zhang Yimou  “Regreso a casa”, s’ambienta als anys setanta, a l’època de la Revolució cultural de Mao, on Lu Yanshi escapa d’un camp de treball en el que és intern, per poder tornar amb la seva família, a la que porta varis anys sense veure-la. No obstant, un membre de la seva família, la seva filla Lu Danyu, no té tantes ganes de que es produeixi l’encontre ja que té por de que afecti la seva carrera com a ballarina, per això evita que la seva mare i el seu pare es vegin. Quan acaba la Revolució Cultural, Lu Yanshi pot tornar a casa sense necessitat d’amagar-se, però la situació que es troba és molt diferent a la que recordava: la seva dona, Feng Wanyu, pateix amnèsia y ja no el reconeix. Potser una metàfora de l’amnèsia de tota una generació.

Aquesta senzilla historia en tres temps compta amb un inici excel·lent ja a les vies del tren i l’improvo encontre entre els esposos també en una estació de tren. Estació que serà fonamental quan ella torni el 5 de cada mes, amb pancarta inclosa, a la cerca del seu marit que té allà mateix  al seu costat i al qual no reconeix. Si hi va haver un retorn després de molts anys, ara el retorn d’ell és diari. La forma en que Yimou aconsegueix emocionar-nos és rica en detalls d’argument i guió que no desvetllaré , així como fites en la il·luminació. Gris com la època que evoca i amb molt més color, contrast i llum quan el marit és a casa .

Aquest recrear-se, aquest allargament repetitiu i certa falta d’originalitat o “deja vu” (el terme és important a la trama), encara desmereixent el resultat final i fan d’aquest film un retorn al més aconseguit  de l’autor de “La llanterna roja”.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.