No es pot rebre informació. El temps actual a La Marina 0°C, No es pot rebre informació.
SALUT

L’abandonament dels estudis, el fracàs escolar i els trastorns mentals, principals problemes a abordar pels veïns de la Marina

L’ASPB sotmet a discussió els resultats de la diagnosi realitzada des del programa ‘Barcelona Salut als Barris’
L’abandonament dels estudis, el fracàs escolar i els trastorns mentals, principals problemes a abordar pels veïns de la Marina

L’abandonament prematur dels estudis, el fracàs escolar i els trastorns mentals són els principals problemes que els veïns i professionals de la Marina consideren que cal abordar, segons els resultats de la Jornada de Priorització de necessitats en Salut de la Marina celebrada el passat 13 de març a la Bàscula.

“La participació dels veïns i de les veïnes és fonamental per establir l’ordre de rellevància de problemes de salut al barri i mobilitzar els recursos necessaris per a solucionar-los” s’afirma en la diagnosi de la Marina realitzada des del programa ‘Barcelona Salut als Barris’, de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) i que s’ha presentat durant la Jornada de Priorització.

La jornada ha servit per exposar la llista de les necessitats en salut identificades en la diagnosi i els mateixos assistents han estat els responsables d’escollir aquelles que consideren prioritàries de posar en marxa a la Marina mitjançant dues votacions, una individual i una altra grupal. En total s’han registrat 53 votacions individuals i 7 votacions grupals, segons dades de l’ASPB.

“La jornada ha registrat 53 votacions individuals i 7 votacions grupals”

L’abandonament prematur dels estudis i el fracàs escolar s’ha alçat com a l’opció més votada, amb 32 vots individuals mentre que els problemes relacionats amb la salut mental,  l’atur, i la situació de crisi econòmica, ho han estat en la votació grupal amb 5 vots.

A aquestes necessitats les segueixen els problemes relacionats amb la manca d’equipaments esportius públics, el baix nivell d’estudis del barri, el consum de drogues, els problemes de mobilitat i d’accessibilitat als serveis per la manca de transport i les barreres arquitectòniques del barri.

Abdó Florencio, membre de la Coordinadora-Fed. de les Associacions de Veïns i Comerciants de la Marina de Port i Prat Vermell i assistent de la jornada, destaca la seva “alta participació” i considera que “s’han tractat problemes molt representatius per al barri”. A més, per a Florencio “preguntar prèviament als veïns, entitats i professionals del barri està molt bé i per aquest motiu defineix la trobada com a “molt important”.

“Les necessitats més votades en la priorització, establiran un full de ruta per a la Taula de Salut de la Marina”

Les necessitats més votades pels assistents, establiran un full de ruta per a la Taula de Salut de la Marina, des d’on treballa ‘Barcelona Salut als Barris’,  i on es consensuarà quines línies d’acció es començaran a treballar a la Marina. “La decisió final serà de la taula i a partir d’aquí s’intervindrà, implementant projectes de promoció i prevenció per donar resposta als problemes identificats”, expliquen fonts de l’ASPB.

Per altra banda, Florencio s’ha referit al fet que els resultats de la votació “es tinguin en compte i serveixin per a alguna cosa” perquè, com ha dit, “si no, la jornada no haurà tingut sentit”.

Barcelona Salut als Barris

La Jornada de Priorització de necessitats en Salut de la Marina s’emmarca en el programa ‘Barcelona Salut als Barris’,  liderat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), i actualment present en 21 barris de la ciutat.

L’objectiu del programa és “promoure la salut i el benestar als barris més desfavorits de la ciutat i reduir les desigualtats en salut amb la resta de barris de la ciutat, mitjançant un abordatge comunitari”. Per aquest motiu, la Marina ha estat un dels barris prioritzats per l’Ajuntament de Barcelona per desplegar el programa.

“El programa ‘Barcelona Salut als Barris’ està present en 21 barris de la ciutat”

Després d’una primera fase d’acords polítics entre el Districte i els diferents agents de salut per desenvolupar conjuntament el programa i de sumar-se a la Taula de Salut Comunitària de la Marina com a grup de treball al territori, ‘Barcelona Salut als Barris’ ha realitzat una diagnosi del barri per determinar quines accions realitzar.

Dels resultats d’aquesta diagnosi destaquen baixos nivells de renda per càpita, taxes d’atur elevades, baix nivell formatiu que, segons l’estudi, redueix les opcions de trobar feina, un alt percentatge de persones grans que viuen soles, la manca d’equipaments, com per exemple, espai per a joves o poliesportius, una elevada taxa de símptomes relacionats amb l’ansietat i la depressió o la violència masclista encoberta entre d’altres.

Malgrat això, l’estudi també destaca actius del barri com, per exemple, que es tracta d’un barri jove, gaudeix de zones verdes importants, la seva gent amb “caràcter lluitador” i el treball en xarxa i la important  xarxa comunitària del barri, entre d’altres.

Per arribar a aquestes conclusions, s’han analitzat dades, procedents de diferents registres poblacionals, relacionades amb indicadors disponibles de salut, per una banda, i els anomenats “determinants de salut”, és a dir, aquells sectors socials que tenen conseqüències sobre la salut. “El fet de quedar-se sense feina pot comportar una depressió o ansietat a una persona”, assenyalen des de l’ASPB.

Així mateix, s’han realitzat 23 entrevistes a diferents agents del barri, consensuades amb la Taula de Salut Comunitària de la Marina. També s’han realitzat 3 grups de discussió (amb joves, amb veïns i veïnes adultes de la Marina del Prat Vermell i amb homes grans) i 2 grups nominals amb professionals de l’àmbit social i sanitari.

Aquest treball s’ha realitzat amb la participació  activa  dels agents del barri, que, segons l’ASPB “han aportat informació rellevant i han permès detectar les principals necessitats que afecten la Marina, els actius del barri i les possibilitats de millora”.

Un cop superada aquesta fase, l’ASPB ha sotmès els principals resultats a discussió amb els veïns i veïnes de la Marina amb l’objectiu de prioritzar els problemes identificats en la diagnosi.

Precisament, la Jornada de Priorització de necessitats en Salut de la Marina celebrada el març, inaugura la fase del Pla d’Acció de ‘Barcelona Salut als Barris’.  Sobre les necessitats prioritzades, la Taula de Salut de la Marina recollirà el que ja s’està realitzant al barri i definirà les línies d’acció a treballar amb les intervencions a implementar.

Posteriorment, ‘Barcelona Salut als Barris’ s’encarregarà del seguiment i de l’avaluació de cadascuna de les intervencions engegades a la Marina així com d’una avaluació final de tot el procés al territori.

Un cop finalitzada aquesta fase intensiva de ‘Barcelona Salut als Barris’, de 3 anys de durada aproximadament, el programa ha de vetllar per la sostenibilitat de totes les actuacions i dinàmiques en marxa i pel manteniment del grup comunitari en salut del barri, disposant sempre d’un enllaç amb l’ASPB.Publicacions relacionades

La Marina segueix apostant pels “comuns” i el PP puja també al barri

Ctrl+C, Ctrl+V. Un primer cop d’ull als resultats registrats als barris de La Marina dóna una imatge quasi fotocopiada a

Una app contra l’assetjament escolar

El Centro de Seguridad para los Menores en Internet (Protegeles.com) ha presentat Protégete, la nova aplicació contra l’assetjament  escolar, que han

L’Ajuntament informa: Barcelona desactiva el Pla Bàsic d’Emergència municipal per ventades i manté l’alerta pel mal estat de la mar

L’alerta es va activar ahir a les 9.25 hores pel temporal de vent a la ciutat L’Ajuntament de Barcelona, mitjançant

Cap comentari

Escriu un comentari
Cap comentari, de moment! Pots ser el primer a comentar això!

Escriu un comentari

El teu correu electrònic no es mostrarà.
Els camps obligatoris estan marcats*