El Port de Barcelona inaugura les illes climàtiques del Port Vell

Aquestes set zones de descans i esbarjo combinen vegetació, aigua i fusta per proporcionar condicions d'ombra i confort climàtic. "El Projecte Illes climàtiques revisa i millora l'espai públic vora el mar del Port Vell per a satisfer les noves demandes dels ciutadans", assegura Damià Calvet.

El Port de Barcelona ha inaugurat avui set illes climàtiques ubicades en l’entorn del Port Vell. Amb una inversió de més de 300.000 euros, es tracta d’una intervenció pionera, amb un criteri paisatgístic comú per fer front als efectes del canvi climàtic i pensada per al gaudi ciutadà, creant llocs de trobada, descans i esbarjo que combinen vegetació, aigua i fusta per a proporcionar condicions d’ombra i confort climàtic.

Aquestes zones, que ocupen una superfície de més de 3.000 m2, disposen d’un paviment de baix índex tèrmic capaç de disminuir la temperatura ambient fins a 4ºC, un disseny de vegetació basat en la selecció de plantes de diferents regions del món de clima Mediterrani, amb un baix consum hídric i resistents a la salinitat; un sistema de nebulització d’aigua que s’activa seqüencialment durant els episodis de calor i unes bancades de fusta per asseure’s i gaudir de l’entorn.

Les illes climàtiques s’han presentat aquest matí en un acte en què han assistit el president del Port de Barcelona, Damià Calvet, i el director de Port Vell, Joan Colldecarrera, entre d’altres directius de la infraestructura catalana. Per a Calvet, “el Projecte Illes climàtiques revisa i millora l’espai públic vora el mar del Port Vell per a satisfer les noves demandes dels ciutadans i demostra un cop més l’aposta del Port de Barcelona per apropar la ciutadania al port i el port a la ciutadania, enfortint la relació port-ciutat”. Calvet ha afegit que “les illes climàtiques consoliden el Port Vell com un espai urbà sostenible referent a la ciutat i potencien el seu recorregut perimetral”.

Aquesta actuació està en línia amb el programa pilot “
Inclusive climate action” del C40 Cities, del qual forma part la ciutat de Barcelona. Es configuren refugis del clima basats en 3 conceptes: verd (vegetació), gris (ombra) i blau (aigua). D’aquesta manera, s’aconsegueix millorar la biodiversitat urbana; reduir l’efecte illa de calor; disminuir la contaminació i proporcionar llocs d’estada que permetin el distanciament social.

El Port de Barcelona, compromès amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), contribueix amb aquest projecte a la millora de la salut i el benestar dels ciutadans i a la creació de ciutats i comunitats més equilibrades actuant per fer un planeta més sostenible ambientalment i donant vida als ecosistemes terrestres.

El Projecte Illes climàtiques ha anat a càrrec d’SCOB arquitectura i paisatge, estudi fundat el 2005. El treball d’SCOB ha estat reconegut 
a nivell nacional i internacional i ha obtingut diferents premis en concursos i revistes especialitzades. Recentment, el seu projecte de l’hotel Terra Dominicata, ubicat al Priorat va guanyar el Premi Architizer del Jurat i el Premi Architizer per votació popular a la Categoria paisatge: jardí privat de l’any 2020.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.