La Fundació Mans a les Mans continua la seva feina de suport a les persones més vulnerables malgrat la crisi del coronavirus

Text: Alejandro Flores

Mans a les Mans ha hagut de readaptar tot el seu calendari d’activitats d’aquest mes a causa de la declaració de l’estat d’alarma que es va aprovar el passat dia 14. Malgrat la cancel·lació de les activitats presencials que tenien planificades, la Fundació continua oferint suport a les famílies més vulnerables del barri de La Marina mitjançant el contacte telefònic i seguint amb la tasca de denúncia de les situacions més injustes que es troben.

“No és adaptar les activitats, és adaptar-nos la vida a la situació actual”, aclareix la directora de la Fundació Mans a les Mans, la Neus Cerdà. L’actuació directa i presencial entre l’entitat i les famílies i joves en situació de risc d’exclusió social amb les que treballen és, segons la directora, la seva raó de ser. El confinament ha estat un problema per Mans a les Mans, però han decidit no parar la seva activitat. De fet, s’han trobat amb molta feina, perquè un dels pilars fonamentals de la Fundació és el de denunciar les situacions injustes amb les quals es troben. “Moltes persones perdran la seva feina i es podran acollir a un atur, però hi ha també que estan irregulars o no tenen contracte, i no tindran la possibilitat de cobrar-lo”, lamenta la Neus.

La feina de la Fundació s’està centrant en comunicar a Serveis Socials la situació d’aquelles famílies que es troben en estat de risc a causa de la seva situació econòmica. És una tasca que fan de manera regular, però amb la dificultat que aquestes setmanes estan obligats a fer-ho via telefònica. També, estan incentivant les activitats familiars a través d’internet, feina de la qual s’estan encarregant els monitors i monitores de la Fundació. Però no tothom té accés a la xarxa. Aquestes persones són més difícils de detectar i ajudar per les administracions, i són en aquests casos on les entitats de proximitat com la Fundació Mans a les Mans tenen un paper gairebé essencial.

“Mans a les Mans és una entitat local que va néixer per donar una resposta a les necessitats que s’havia trobat entre els veïns i veïnes de La Marina, i es va crear gràcies a persones molt vinculades a ell. És una Fundació que no hagués nascut en un altre barri”, explica la Neus. El nom de la Fundació ve d’una cançó. Des de l’entitat, tal com indica la seva directora, sempre han volgut potenciar el voluntariat, i quan es va crear només hi havia voluntaris. Ara, les ‘mans’ dels voluntaris es troben amb les ‘mans’ dels col·laboradors en plantilla. “No crec que s’hagi perdut la tasca dels voluntaris, però sí que és cert que cada cop costa més que es puguin implicar en segons quin tipus d’activitats. Tot i així, el voluntariat continua sent un motor molt important de l’entitat, pel que tots plegats li aportem al barri”, adverteix Cerdà.

En aquestes setmanes, no només la tasca de la Fundació Mans a les Mans està sent clau per detectar i ajudar aquelles persones que més ho necessiten. Hi ha moltes entitats i associacions que estan creant una xarxa de suport molt important per reduir els efectes de la crisi del coronavirus. Fins i tot veïns voluntaris que s’ofereixen mitjançant xarxes socials com Whatsapp i Telegram, eines que han suposat un avenç en la detecció d’aquelles famílies que necessiten productes de primera necessitat o, en cas que no puguin accedir a la xarxa, a través de la solidaritat dels veïns i veïnes més propers.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.