Dues famílies amb ordre de desnonament en un mateix dia al barri

    Desnonament al barri de Can Clos / Lidia Martínez

    Text: Alejandro Flores

    El barri de La Marina ha patit dijous passat 23 de febrer dos desnonaments, un dels quals no s’ha pogut aturar a Can Clos malgrat la pressió veïnal, mentre que la participació de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i l’Ateneu Engranatge ha estat decisiva per suspendre el segon desnonament, al carrer Energia.

    Can Clos s’aixecava el matí del 23 de gener amb el desnonament d’una parella del barri, que són sord-muts. Segons el testimoni dels veïns que els hi han donat suport, fa uns mesos, ja van patir un altre intent de desallotjament. Però el passat dijous, i sempre segons veïns i veïnes que van presenciar l’acte i que asseguren ser membres de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, la pressió policial i de la comitiva judicial han fet efectiu el desnonament al voltant de les 12 del migdia. Els veïns ho consideren “una actuació policial desproporcionada” i denuncien els problemes de comunicació entre la comitiva responsable del desnonament i els propietaris del pis en el transcurs de l’esdeveniment.

    Al número 8 del Carrer Energia, la inquilina d’un dels baixos de l’edifici ha pogut evitar el desnonament gràcies al suport de la PAH i de l’Ateneu Engranatge. Assegura que en el moment de llogar la vivenda els propietaris no li van informar que li mancava la cèdula d’habitabilitat, i ara va ple d’humitats –factor que s’incrementa amb els temporals- i d’una plaga de termites a la cuina, perquè no reuneix les condicions d’un habitatge. La veïna desnonada, que prefereix no donar el seu nom,  explica que arran de les males condicions d’habitatge, s’ha agreujat la situació de la seva filla que pateix una malaltia respiratòria. I que la situació socioeconòmica familiar és complicada, com a la majoria de casos de pèrdua d’habitatge, ja que es troba en un atur de llarga durada i el diner no li arriba per tants pagaments que ha de fer, com ara les reformes de casa seva.  A més, argumenta la seva negativa a pagar les quotes de la comunitat degut a les irregularitats en el tràmit del lloguer del pis, sense cèdula d’habitabilitat. “Suben los precios de las viviendas en toda Barcelona, pero los sueldos se mantienen e incluso bajan”, reflexionava la veïna de Sant Cristòfol.

    Habitació del pis del Carrer Energia que, segons indica la inquilina, no disposa de cèdula d’habitabilitat. L’habitació és plena d’humitats, ja que el pis no és apte per ser un habitatge i l’aigua de la pluja filtra a l’interior.

    El preu mitjà del lloguer al barri de La Marina de Port és de 790€, mentre que a tota Barcelona supera els 1000€ mensuals. La pujada del preu dels lloguers i la invariabilitat dels salaris és la causa que moltes famílies no puguin pagar els seus habitatges, a més de la inflació generalitzada dels productes de consum bàsics, que ara es situa en un 0,8%.

    FES UN COMENTARI

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.