La Marina estrena un parc de patinatge de 3.000 m2

El projecte busca oferir alternatives d’oci als més joves

Redacció:Albert Aguilar i Yohany Limpias. Fotografia: Alejandro Flores i Josep Vicens

La mirada divertida de veïns grans, els joves amb cara de suor i entreteniment, els més petits d’allò més entusiasmats, i molts veïns i veïnes de edats i interessos diversos es van trobar a l’obertura al públic del nou Parc Esportiu Urbà La Marina -així es diu formalment el nou espai- el dissabte 28 de setembre a la plaça del Moviment Obrer, al costat de la Fira.

Va ser un matí per conèixer les noves tendències juvenils, ja que per  molts era el seu primer contacte amb a aquest esport, fins ara alternatiu, però que ben aviat farà el seu debut al programa oficial als Jocs Olímpics de Tòquio 2020 (l’skateboarding). Tallers i demostracions de skater (amb monopatí), biker (amb bici) i rollers (amb patins en línia) es van alternar durant tot el matí, juntament amb la detallada explicació que oferia el gabinet d’arquitectes Straddle3, especialitzat en parcs esportius, que l’ha dissenyat i construït amb participació veïnal. I tota aquesta oferta a l’abast de joves, veïns i entitats del barri: Una actuació de dansa urbana (Shuffle) a càrrec de nois i noies de Bàscula, el concert de rap dels artistes Lex, Erfus, PocoTacto i Suñé, i un pica-pica de l’Associació Guineocatalana per posar la cirereta a l’acte. Tot plegat amb l’animació del Dj J. López i la presentació a càrrec de les periodistes d’aquesta casa (La Marina), Yohany Limpias i Andrea Bello.

Oferir un espai de qualitat per a la pràctica d’esports urbans als infants, joves i famílies del barri, que esdevingui un lloc de trobada i connecti el barri amb la ciutat, són alguns dels objectius del projecte en què coincidien les expectatives de molts veïns consultats per La Marina.

L’Elena García, de l’Associació de Comerciants ho valorava així: “Em sembla magnífic. Tot i que caldrà  vigilar el civisme, l’hem de cuidar”. La Rosa Navarro, una altra veïna, de 65 anys, deia: “Els joves del barri no tenen gaire espais i ho trobo una aposta molt interessant. Ara toca pensar també en els adults i grans, necessitem el gimnàs i la piscina”.

S’hi afegia en Diego Garcia, president de l’Associació Amics de La Marina: “Em sembla molt bé, sobretot per la canalla, tot i que trobo a faltar un lavabo ni que sigui portàtil. S’hauria de preveure-hi, perquè si després crides l’atenció a algú et dirà, i què fem? I tindran raó”. La Maria Dolores, una altre veïna, de 79 anys, ho ponderava per aquesta raó particular: “La meva neta vindrà a viure a prop d’aquí i estic contenta perquè la zona està quedant molt bonica”. I en Jose Antonio, de 53 anys, hi coincidia: feia falta perquè tot i que només era ciment ja el feien servir els patinadors.

Entre els més joves, les sensacions també eren positives. En  Felipe Artegada, skateater de 25 anys, s’hi referia així:És una molt bona iniciativa, sobretot en aquesta zona, que quedava una mica perduda i això li ha tornat vida”. “Tant de bo se n’impulsin més en diversos barris de l’àrea metropolitana, perquè si no ens hi concentrarem molta gent”, expressava l’Alex Márquez, de 38 anys.

D’altres opinions en la mateixa línia eren les de Tony Pérez, membre de l’associació La Marina Patina:Això era un plaça buida i em sembla que ara els joves la podran aprofitar més perquè l’espai convida a practicar esport. Fa cinc anys que existim com entitat i el nostre objectiu és continuar creixent i dinamitzant el barri”.

A la inauguració també s’hi  ha afegit una entitat de ciutat, el Club esportiu Longboard. Alfred Cano en forma part i expressava la seva opinió: “És una oportunitat brutal, els que ja practiquem podem millorar i podem convidar gent que encara no l’ha tastat perquè s’hi animi. Fer esport al carrer sempre és mes saludable que jugar a la PlayStation. Com a Club, la nostra il·lusió és tenir més presència a La Marina, i volem formar a professors perquè siguin ells qui ensenyin a més persones”.

Tot i que la majoria d’impressions eren bones, també hi ha hagut veus crítiques. Adrián Castilla, un altre skater, veí de Cerdanyola del Vallès i que va venir expressament a l’acte, no n’estava gaire satisfet i hi observava alguns defectes: al seu parer, “el terra no és bo per lliscar, i si caus hi ha moltes possibilitats de cremar-te; les zones es fan nosa entre elles i a més a més hi ha una font d’aigua que el vent pot fer que l’aigua arribi a la zona de patinatge i això és molt perillós. Encara estem lluny de parcs realment adaptats a l’esport com els té França, per exemple”.

La representació institucional

A l’acte d’obertura del nou parc van participar autoritats municipals com l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, qui va destacar “El deute de la ciutat amb el barri” i “Sobretot un model d’urbanisme amb participació veïnal que s’ha de mantenir. És fruit d’un Pla de barri pensat com a política estructural de la ciutat i no només d’un govern”.  El Regidor del Districte de Sants Montjuïc, Marc Serra hi afegia: l’espai només en obrir-se s’ha omplert de vida i oferirà una alternativa d’oci saludable als joves”.

També hi era la presidenta del Consell del Districte, Neus Munté “És un espai molt útil pel barri perquè genera cohesió social i facilita que la gent més jove s’interrelacioni”.  Maria Bohigas, regidora d’Esquerra, hi afegia: “des que es va fer la Fira, l’espai havia quedat una mica buit i ara atraurà no només gent del barri sinó de la resta de la ciutat. Qualsevol espai que es pugui compartir és positiu”.

A l’acte també van participar els consellers Albert Deusedes (PSC), David labrador (Ciudadanos), Ancor Mesa, Esther Pérez (BEC) i Lourdes Vidrier (ERC).

L’espai

El projecte és un espai de 3.000 metres quadrats que compte amb tres zones diferenciades: un àrea d’ús intensiu de 2.000 metres quadrats amb la part més activa del parc de patinatge; una altra d’espirals convertides en piscines patinables o bols; i finalment una zona d’iniciació, lliure d’obstacles, situada a la part inferior de l’espai.

Una pèrgola garanteix l’ombra durant el dia i disposa d’il·luminació per a les hores foscanes, vertebrant les zones de pràctica avançada, d’iniciació i de relax. Segons fonts de l’Ajuntament, el parc estarà sempre il·luminat, amb més o menys intensitat en funció de l’hora i també estarà envoltat de noves àrees enjardinades. Els parterres s’han fet amb peces de formigó que fan la funció de bancs i límits de la zona verda. La construcció del nou parc de patinatge va començar el març passat i ha acabat aquest estiu, amb una inversió total de 924.000 euros (IVA inclòs).

Una iniciativa veïnal.

Un grup de socis de Ateneu Popular de l’Engranatge van dur a terme una recollida de signatures l’any 2017 per a mobilitzar la construcció d’un skateparc. La iniciativa va tenir èxit i va acabar entrant en el Pla de Barris d’aquell mateix any. Al procés, han  participat diverses entitats entre les quals l’Associació La Marina Patina, els instituts Domènech i Muntaner i Montjuïc, La Fundació Mans a les mans i l’espai Jove la Bàscula, l’equip d’educadors de carrers de La Marina i veïns i veïnes a títol personal, d’entre altres.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.