Últim dia de servei de “El Barracón”, un bar històric a Cases Barates

Recordem la seva història i el significat que té per als veïns i veïnes

Comencen a retirar les màquines escurabutxaques del bar El nuevo barracón, el nom amb què van rebatejar el restaurant quan va canviar de local. Aquest és l’únic gest que ens recorda que avui és l’últim dia en què els veïns i veïnes s’hi podran apropar per fer un cafè o dinar i fer petar la xerrada en aquest enclavament amb més de vuitanta-set anys d’història al barri de Cases Barates.


La crisi del coronavirus i temes personals han portat als propietaris a prendre aquesta difícil decisió. El Jordi no vol que el tancament sigui notícia, ja que li entristeix el cor. És per això que, de La Marina estant,ens estimem més parlar de la seva història i del que ha significat entre els veïns i veïnes.


L’any 35, El barracón obria les seves portes al carrer Ulldecona, un dels primers bars al barri de Cases Barates. Un bar que han portat tres generacions, primer els avis, després els pares i ara el Jordi. L’actual propietari explicava al nostre programa “Comerç de barri” que l’avi va tenir la iniciativa de demanar al Consorci de la Zona Franca per comprar-ne un terreny.


De seguida va esdevenir un punt de trobada, no només pels veïns i veïnes, sinó també dels camioners que venien fent ruta. Va triomfar pel seu menjar casolà i pel seu caràcter familiar i acollidor. La Ginesa Pérez, veïna de Cases Barates de tota la vida, ens explica aquest tarannà d’El Barracón: “és com anar a dinar a casa teva, si algun cop hi anaves i no t’agradava el menú doncs et feien una altra cosa, igual que ho faria la teva família”. I el Manel Coronado hi afegeix: “el Jordi, i abans els seus pares, sempre han mirat que tothom hi estigués a gust, fins i tot la gent que venia de fora”.


Enuevo Barracón s’ajuntava tothom per veure el futbol amb el projector, una cassola de michirones, patates al forn amb allioli i un gran ambient. També, com ens explica la Ginesa, “aquí hem celebrat moltes festes, el Jordi tancava el bar per nosaltres, també reunions de l’associació de veïns o el que calgués”.


La desaparició d’aquest bar deixarà clarament un forat al barri de Cases Barates. Com diu el Manel “tots portem un tros d’EBarracón al nostre cor, i EBarracón un tros de nosaltres”. Ens haurem d’acomiadar d’aquest bar històric, però de ben segur que els seus treballadors actuals seguiran endavant fent barri. El Manel també ho creu: “no cal dir ho sento, perquè no s’ha mort ningú i ens seguirem veient encara que hagi de ser en altres espais”.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.