Una oportunitat per a les dones emprenedores del barri

Barcelona Activa ajuda a les dones que vulguin emprendre un projecte

Tenir un projecte en ment i no poder-lo dur a terme és una situació en la que es troba un gran nombre de persones, en especial dones que solen tenir més dificultats. La falta de diners i recursos i la necessitat d’assessorament i d’ajuda de socis són els factors que fan que aquests projectes es guardin al calaix i no arribin a ser una realitat.

La Marina Dona Empenta és un projecte per a les dones amb capacitat emprenedora però que no poden desenvolupar o formalitzar les seves idees. La iniciativa, impulsada per l’agència municipal Barcelona Activa, forma part de les accions del Pla de Barris per fomentar la formació i l’ocupabilitat.

L’índex d’atur al barri és elevat. Les dades de l’Observatori de l’Ajuntament de Barcelona de 2016 situaven La Marina del Prat Vermell com el barri amb el major percentatge d’aturats de població activa, amb un 16,3%. Segons les Estadístiques Laborals de l’Ajuntament, el passat octubre es trobaven a l’atur 1.023 dones, 46 a La Marina del Prat Vermell i 977 a La Marina de Port. Això situa el nombre de dones aturades per sobre del d’homes, 775 a tot el barri.

El passat octubre es trobaven a l’atur 1.023 dones de la Marina

Davant d’aquestes dades, La Marina Dona Empenta s’ha creat per ajudar a les dones a guanyar-se la vida per sí mateixes i tenir una ocupació. Entre d’altres, es pretén donar eines a les emprenedores per començar un projecte, trobar gent per tirar-lo endavant, generar ingressos amb aquest i formalitzar feines sense contracte o de treball per hora.

La Marina dona empenta s’ha creat per ajudar a les dones a guanyar-se la vida per si mateixes i tenir una ocupació

Des de gener fins abril, les dones que participen al projecte es reuniran a l’Espai Bàrkeno, situat al Passeig de la Zona Franca. És en aquest espai on tindrà lloc l’assessorament individual, les tutories i la formació de les dones en les competències i capacitacions necessàries. El programa de formació té una durada aproximada de 60 hores, de les quals 52 són de capacitació. Es preveu dedicar entre vuit i deu hores a l’acompanyament de projectes.

En relació a la formació en capacitació, les 52 hores es divideixen en 13 sessions setmanals de quatre hores. Els continguts donats en el curs es reparteixen en sis mòduls, tractant temes diversos com les motivacions i competències personals, l’economia solidària o la sostenibilitat econòmica i social. Per l’altra banda, l’acompanyament proporciona ajuda en diferents àmbits com l’organització interna del projecte, el pla econòmic financer, el pla de comunicació, el model jurídic i, fins i tot, el marc legal de l’activitat.

CONTINGUTS DE LA CAPACITACIÓ 
Mòdul 1. Motivacions i competències socials. Trajectòries i motivacions individuals. L’anàlisi de les capacitats i habilitats individuals. Identificació de reptes que ens motiven. Durada: 8h
Mòdul 2. La dimensió relacional en projectes col·lectius. Tipus de relacions i d’estructures que faciliten el bon funcionament d’un projecte col·lectiu. Tensions i equilibris entre les necessitats individuals i les col·lectives. El procés creatiu per generar noves idees. Durada: 12h
Mòdul 3. L’economia social i solidària. Què ens aporta. Experiènces inspiradores. Durada: 4h
Mòdul 4. Desenvolupament del projecte i elements de sostenibilitat econòmica, social i tècnica. Durada: 16h
Mòdul 5. La dimensió comunicativa dels projectes. Com comuniquem la nostra idea, desenvolupament de capacitats comunicatives. Durada: 8h
Mòdul 6. Formes legals possibles. Formes legals a l’hora de desenvolupar un projecte. Associacions, cooperatives, autònoms i altres. Durada: 4h

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.