Sobre les associacions de veïns i veïnes a la Marina

Banc d'aliments organitzat durant la pandèmia de coronavirus per l'Associació de Veïns de La Vinya i la FAGIC.

Aquest mes dediquem un reportatge sencer a parlar sobre un tema en què coincidim tots els veïns i veïnes de la Marina sense distinció de cap mena: l’incivisme hi és, massa i tot! I no és que sigui un tret particular de la Marina ni molt menys, però al barri s’ha tornat una preocupació de primer ordre que constatem els i les redactores del diari sempre que fem aquesta pregunta en diversos cercles, a l’enquesta que hem realitzat el mes passat o conversant al carrer on també és un tema recurrent.

Passa el mateix a la majoria de barris de la ciutat, i la resposta és difícil “Proposa vostè que li posem un policia a cada ciutadà”, responia un agent dels Mossos en una reunió en què es parlava d’inseguretat però va sortir a col·lació la “merda” dels gossos al carrer. Una conversa entre una funcionària municipal i una representant d’entitat versava així: “la gent es queixa però no participa, si no els ocupa a ells tampoc no els preocuparà als responsables polítics, no tenen cap incentiu per a fer-ho”.

El cert és que, tot i que existís la voluntat, la capacitat real d’intervenir de qualsevol institució té un límit. Hi ha qüestions què només l’associació i la col·laboració ciutadana poden fer efectives. I aquí s’està generant un gran buit, que cada vegada més, deixen les associacions de veïns i veïnes.

Qui dona la cara?, qui dedica el seu temps per parlar amb la resta del veïnat i anar fent de mica en mica consensos des de la confiança amb qui veus, coneixes i reconeixes?, qui s’enfronta a la pesada burocràcia municipal?, qui s’emporta un altre disgust per reprendre a qualsevol una conducta que molesta, perjudica i, fins i tot, resulta perillosa per a tota la comunitat? Més encara tenint en compte que, sovint, fer aquest gest és exposar-se al risc de patir tot tipus d’improperis i fins i tot algun incident major.

Tota aquesta feina la fan, allà on hi són, de forma activa, les associacions de veïns i veïnes. Persones que es preocupen i s’ocupen dels espais comuns amb l’ànim de millorar el lloc on viuen i facilitar la vida dels seus veïns i veïnes. L’envelliment i mort d’alguns líders històrics sense cap relleu, combinat amb l’afebliment d’una cultura comunitària, i el poc o nul reconeixement institucional d’aquestes figures, ha comportat que a poc a poquet desapareguin o estiguin inactives. I el seu buit es comença a notar. No hi ha cap entitat que faci el seu paper a la Marina.

Potser això, sumat al context de tensió social que vivim, accentua la percepció que la convivència és difícil i és temptador fugir de tota mena de relació i intentar gairebé no viure-hi. Que no se’ns ubiqui, que no se’ns situï, que no se’ns identifiqui. Tancar-nos. Però això no fa més que agreujar-ho tot plegat, perquè no ens beneficia ni individualment ni col·lectivament. La resposta no pot ser tancar-nos en una bombolla personal, sinó la contrària: cal esforçar-nos per mantenir els vincles de comunitat que ens permetin parlar, dialogar i buscar respostes als problemes comuns que tenim.

Cal també que les administracions s’esforcin en fer-ho millor, ja que treuen o donen valor a unes o altres associacions més en funció d’afinitats ideològiques i simpaties personals, i amb aquesta actitud castren l’entusiasme i iniciatives vàlides i necessàries perquè funcionem sense perdre el sentit de benestar col·lectiu.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.