EDITORIAL l Sobre els 35 anys dels mitjans de la Marina i el panorama polític del 2024

35 anys dels mitjans de la Marina

Fer 35 anys testimoniant tots els avanços que ha tingut la Marina com a barri i poder compartir-los amb un conjunt de persones i associacions ha estat una immensa satisfacció. Entre el més grat, hi és el camí fet i les batalles viscudes en companyia de tantes i tantes persones anònimes, que treballen des del compromís quotidià amb els valors cabdals que ens han permès avançar socialment, com ara la pluralitat i la igualtat d’oportunitats.

La Marina comparteix amb la resta de barris al cinturó de la ciutat el caràcter rebel i agosarat que li ha permès reivindicar una identitat pròpia i propositiva del seu veïnatge. Des d’aquest sentit és un barri molt dinàmic i encara en permanent construcció.

Per il·lustrar, recollir i fins i tot impulsar tot això van néixer el diari i la ràdio locals, com a part de l’entusiasme per participar de la vida política sorgida amb l’arribada de la democràcia, il·lusionant perquè prometia horitzons millors. Associacions veïnals i entitats de tota mena volien dir la seva i reclamaven que se’ls escoltés. Alhora, uns dirigents avesats en la resistència a la dictadura i en la militància democràtica en van entendre la importància.

Des de llavors i fins ara, ha estat un plaer compartir projectes il·lusionants que ens han permès teixir una xarxa d’aliances amb la qual ens enfortim per fer front a allò que hagi de venir. Perquè l’horitzó és incert, però el compromís de mantenir-nos ferms i dempeus en la coherència amb nosaltres mateixos com a persones i amb l’entorn amb el qual convivim és intacte.

La crisi del model de negoci a la premsa en general, la feblesa de les administracions i el poc suport a la indústria de la comunicació local, la intel·ligència artificial o la canviant escala de valors socials ja són aquí i ens acompanyen en aquest 35è aniversari. Tanmateix, aquesta és una edat en què ja hi ha un pou de vida per l’experiència acumulada i alhora l’energia intacta per continuar empenyent els canvis que calguin sigui des dels mitjans o des d’on ens toqui en aquest segle. Gràcies a tots els que ens llegiu, el vostre interès ens injecta coratge. Bon Cap d’Any!

El panorama polític del 2024

El 2024 serà un any intens en tant que hi ha eleccions arreu del món, entre elles les de EEUU i el Regne Unit, a més de les eleccions europees. L’extrema dreta palesa una tendència a l’alça a les urnes, i encara més entre la classe mitja que té por de seguir perdent posicions en l’escala social. És pertinent preguntar-se si el sistema actual necessita reformes urgents i que arribin a les majories a fi de contenir la deriva autoritària, masclista, racista i en definitiva defensora i exponent de corrents ideològiques i partits neofeixistes. Tot en el context d’inflació, l’encariment de la vida, la guerra a Ucraïna i el genocidi a Gaza.

A Barcelona resta per veure si la marca de gran ciutat, amb el retorn al govern dels socialistes, el partit que ha construït i dissenyat el model de biblioteques per barris… serà capaç de llegir el moment actual i actuar amb mesures reals que vagin més enllà de la propaganda. Els consensos mínims a la ciutat han de tornar, i després de tantes crisis i el pou de desigualtat acumulada, el dèficit està dels costats dels barris i els col·lectius més vulnerables.

Tanmateix, els lobbies econòmics i financers, com a actors globals que són, han de facilitar la redistribució necessària per mantenir la convivència. Ells també han de llegir que la desigualtat a l’escala que té ara, en augment i sense mesures correctores des de l’estat, els amenaça. Actuar d’altra manera peca de manca de seny i palesa com d’esgotats estan els esquemes del segle passat. Ni les elits són ja el que un dia van pretendre ser; com les escoles de negocis –ESADE, Harvad, Princeton, Chicago…— han perdut, i per golejada, el repte de formar els pensadors actuals i responsables de garantir el futur, única raó que els justifica com a líders.

En canvi, als barris, a les iniciatives empresarials independents i amb valors socials, i als moviments ciutadans de tota mena, floreixen les propostes innovadores i des de diverses mirades. Serà Barcelona i els seus líders polítics capaços de llegir la dinàmica del moment actual i reconèixer-los més enllà dels copets a l’espatlla, que per buits i incoherents, ja poc s’estimen? Benvingut 2024, hi som prestos!