El futur de les nostres pensions

Fa pocs dies, en una parada de l’Hospitalet de l’ANC (Assemblea Nacional Catalana), una senyora ens preguntava quins avantatges econòmics concrets ens podia aportar ser independents. En aquell moment només vaig saber contestar que estava convençuda que, al quedar-se els impostos aquí, els podríem gestionar molt millor… Després vaig pensar que potser valia la pena documentar un exemple més concret, com són per exemple les nostres pensions de jubilació.
I és un bon exemple, perquè la construcció de la República catalana serà la millor garantia per assegurar el cobrament de les pensions en els propers anys.
Defenso això perquè l’Estat espanyol té un sistema de pensions que funciona amb una lògica senzilla: cada mes, amb les cotitzacions dels treballadors en actiu es paguen les pensions (jubilació, viudetat…). Si hi ha molta gent que treballa i poca gent que cobra una pensió, el sistema funciona bé, i tothom cobra la seva pensió.
Però avui, amb el gran nombre d’aturats, els salaris baixos i el sistema productiu precari, no hi ha prou cotitzacions de treballadors per pagar tots els pensionistes, i sovint l’Estat ha de complementar part d’aquestes pensions amb uns diners que ha anat guardant per a això, el Fons de Reserva de la Seguretat Social.
I com que ja duem massa anys així, es calcula que cap al 2018 ja es podria haver esgotat aquesta reserva; per tant, segurament s’haurà de canviar el sistema i això pot acabar abaixant les pensions, afectant el poder adquisitiu dels pensionistes.
A la República catalana, en canvi, es podran pagar les pensions amb més solvència; perquè a Catalunya hi ha menys atur, i, per tant, tenim més persones en actiu que cotitzen, el que ens dóna més diners per pagar les pensions. A més, els salaris aquí també són més alts, un 1,7% de mitjana, i el nostre model productiu, més àgil i dinamitzador, assegura més ingressos per al nou Estat per poder fer front a problemes puntuals futurs de manca de cotitzacions suficients per pagar a tots els pensionistes.
Vist així, el problema no és si els jubilats cobrarem les nostres pensions en una Catalunya independent, com ens volen espantar alguns; el problema gros és si Espanya –amb Catalunya o sense- sabrà refer el seu model productiu i de pensions per assegurar que els seus jubilats puguin seguir cobrant les pensions guanyades amb tota una vida de treball!

ANC Sants-Montjuïc

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.