Diari La Marina i CAP Dr. Carles Ribas, educant plegats per a la salut.

El diari La Marina celebra amb aquesta edició un gran número: el 250! I per celebrar-ho ens demanen un encàrrec amb compromís, el de reflexionar sobre el que ens aporta la premsa al món de la salut del barri. I en començar a escriure el primer sentiment que m’aflora és el d’agraïment per reservar-nos un espai periòdicament en el que els que treballem en i per l’atenció primària dels lectors del barri, podem difondre diversos temes de salut. I en aquest, li segueixen una llarga llista de sentiments com el d’orgull per poder exposar el que més ens agrada, el d’il·lusió per donar l’oportunitat de participar a qualsevol professional del centre i el de llibertat, pel fet de la permissivitat que el diari ens ha donat sempre per poder proposar els temes que creiem adients i informar sobre ells sense límits ni condicions.

I amb tots aquests ingredients el diari La Marina ha sabut prioritzar un concepte fonamental per tots els seus lectors, el d’educació per a la salut. Educar per a la salut és una de les funcions dels professionals sanitaris, però no som nosaltres els únics agents que intervenim en aquest procés i precisem d’altres per poder gestionar l’efecte divulgador. El concepte Educar per a la salut ha estat definit per l’Organització Mundial de la Salut com “les oportunitats d’aprenentatge creades conscientment que suposen una manera de comunicar-se destinada a millorar l’alfabetització sanitària”. Podem afirmar que l’objectiu principal de l’educació per a la salut és el d’ajudar a les persones a gestionar la seva pròpia salut, oferint eines que ajudin a modificar hàbits i conductes i orientar-los cap a estils de vida saludable. Des de la vessant informativa però també contemplant la formativa. I és en aquestes dos vessants on veig reflectit el treball coordinat dels sanitaris del CAP i dels periodistes del diari, aconseguint el rol divulgatiu i docent que se’ns exigeix per tal de difondre entre la ciutadania la promoció d’hàbits saludables i la prevenció de malalties.

He trobat interessant fer un exercici de concordança amb la premsa nacional i he buscat quins han estat els tòpics més freqüents, aquests han estat: el sistema sanitari, les malalties mediàtiques (sida, càncer, diabetis, anorèxia i Alzheimer), la biotecnologia, les epidèmies, l’alimentació, dieta i nutrició, el tabac, els fàrmacs, la sexualitat i les drogues. Llençant una mirada en perspectiva me n’adono que el nostre treball conjunt ha anat bastant en paral·lel i tots aquests temes han estat tractats en major o menor mesura. Però amb la particularitat de què la premsa del barri treballant colze a colze amb els professionals sanitaris aconsegueixen que la notícia desenvolupada no sigui de caire sensacionalista, sense la tendència a la frivolització o a la tragèdia com veiem en alguns àmbits, sinó que és una notícia de qualitat i centrada en cada un dels habitants del nostre barri.

Els mitjans de comunicació són i han de continuar sent una peça central a l’hora de donar suport als pacients, als seus familiars i als seus cuidadors. En aquesta època que vivim on podem arribar a la informació per diverses vies i no totes fidedignes, és d’agrair que un diari local ens continuï oferint un espai periòdicament per treballar plegats en l’educació per a la salut i donar cobertura a les necessitats, inquietuds, prioritats, desitjos i expectatives dels seus lectors, els nostres usuaris.

Felicitats Diari La Marina!!!
Mariam de la Poza,

Directora mèdica equip Dr. Carles Ribas

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.