SEAT: 60 anys de lluita obrera

Joan Mestres
Coord. Laboral La Marina-ZF |

Amb la sala plena de treballadors i ex-treballadors de SEAT i d’altres empreses, i de veïns es va presentar el dia 1 de Desembre a l’Ateneu Popular de La Marina-ZF l’exposició dedicada a la lluita obrera pel Memorial Democràtic de Treballadors de Seat. Van intervenir Carles Vallejo i Diosdado Toledano, ex-treballadors de SEAT i destacats lluitadors pels drets dels treballadors  represaliats per l’empresa i el règim.

Vallejo va rememorar les dures condicions de treball i les dificultats per organitzar la lluita clandestina dels treballadors, per superar el control i les amenaces constants de la patronal i el govern franquista per impedir qualsevol tipus d’organització. Com, malgrat les dificultats, la lluita de SEAT va ser model a l’estat pel conjunt del moviment obrer.

Veient i comentant un documental, es va narrar les circumstancies de la ocupació de la fàbrica de la Zona Franca a l’octubre de 1971, la càrrega i desallotjament per part de la policia franquista, la mort del treballador Antonio Ruiz Villalba pels trets de la policia. Va recordar la necessitat de reivindicar la memòria d’aquesta lluita i la petició, ja aprovada per l’ajuntament, de posar el nom de Ruiz Villalba a una de les places de La Marina.

Diosdado Toledano va explicar com, amb totes les dificultats, es va anar organitzant la lluita gracies a una consciència política i de classe que reunia i solidaritzava els treballadors per defensar-se de les condicions de dura explotació imposades per la patronal. Com les conquestes dels treballadors gracies a la lluita van fer créixer el moviment obrer, també les represàlies contra aquells que s’havien destacat en la lluita i com algunes renuncies posteriors acceptant determinades condicions han fet debilitar el moviment obrer, a la vegada que s’intentava fer perdre la consciència anomenant “classe mitjana” aquells que amb el seu treball han aixecat la societat.

Va recordar que no n’hi ha prou en derogar unes reformes laborals, sinó que les condicions de treball només poden ser canviades des de els centres de treball per la lluita dels propis treballadors que cal ajudar a organitzar-se.

L’exposició es pot veure a l’Engranatge (Alts Forns, 69 local8), on esta previst que estigui fins a finals de Desembre.

D’altra banda, s’ha programat pel dia 15 de Desembre a les 19 h en el mateix local, un cine-fòrum on es projectaran els documentals 1971, L’Ocupació SEAT i SEAT, Crónicas de una fábrica ejemplar.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.